FODMAP-ruokavalio
FODMAP-ruokavalio perustuu huonosti imeytyvien hiilihydraattien saannin rajoittamiseen. Sillä pyritään vähentämään vatsavaivoja, jotka ovat hyvin yleisiä muun muassa herkkävatsaisilla ja ärtyvän suolen oireyhtymässä.
Toiminnalliset vatsavaivat, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) ovat usein vaarattomia, mutta aiheuttavat niistä oireileville paljon vaivaa ja harmia. Yksilöllisesti räätälöidystä FODMAP-ruokavaliosta voi tällöin olla hyötyä.
Mikä on FODMAP-ruokavalio?
FODMAP-hiilihydraatit ovat ohutsuolesta huonosti imeytyviä lyhytketjuisia hiilihydraatteja, joita paksusuolen mikrobit fermentoivat eli käyttävät ravinnokseen. Tästä voi aiheutua herkkävatsaisille tai ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville oireita, kuten turvotusta, vatsakipuja ja ilmavaivoja.
FODMAP-ruokavalio perustuu näiden hiilihydraattien saannin rajoittamiseen. FODMAP-hiilihydraatteja ovat fruktaanit, galaktaanit, raffinoosi, fruktoosi, laktoosi ja polyolit eli sokerialkoholit. Niitä esiintyy erityisesti kasvikunnan tuotteissa. FODMAP-hiilihydraatteja saadaan sekä perusruoka-aineista että teollisista elintarvikkeista, joissa niitä voi olla lisättynäkin.
FODMAP-nimitys muodostuu ruokavaliossa rajoitettavien hiilihydraattien englanninkielisistä nimistä (fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols).
FODMAP-hiilihydraatit ja niiden lähteet ruokavaliossa
- Fruktaanit: oligofruktoosi (FOS) ja inuliini. Fruktaanien suurimmat lähteet ovat vehnä, ruis ja sipuli.
- Galaktaanit: galakto-oligosakkaridi (GOS). Galaktaaneja esiintyy mm. sienissä ja palkokasveissa.
- Raffinoosi. Raffinoosia ruokavaliossa saadaan kaaleista, soijasta, pavuista, täysjyväviljoista ja parsasta.
- Fruktoosi. Fruktoosia eli hedelmäsokeria esiintyy luontaisesti hedelmissä ja marjoissa.
- Laktoosi. Laktoosia eli maitosokeria on luontaisesti tavanomaisissa maitotuotteissa.
- Polyolit eli sokerialkoholit: ksylitoli, sorbitoli, mannitoli, maltitoli. Sokerialkoholeja, kuten sorbitolia ja ksylitolia, on esimerkiksi purukumeissa ja nikotiinikorvauspurukumeissa. Inuliinia, galakto-oligosakkarideja ja oligofruktoosia lisätään kuituina joihinkin elintarvikkeisiin.
FODMAP-ruokavalio – mitä rajoitetaan ja suositaan
Vältä näitä | Vaihda esimerkiksi näihin |
---|---|
Ruis, ohra, vehnä | Kaura, quinoa, maissi, riisi, peruna, tattari, hirssi, amarantti |
Sipuli, valkosipuli | Mausteet, yrtit |
Kaali, kukkakaali, punajuuri, maa- ja latva-artisokka, sienet, fenkoli, avokado, parsa, purjo | Kurkku, tomaatti, porkkana, munakoiso, lehtisalaatti, kesäkurpitsa, kurpitsa, peruna, pinaatti, paprika, kiinankaali |
Palkokasvit, herneet, soija | Tofu, tempeh |
Omena, omenamehu, päärynä, kirsikka, aprikoosi, nektariini, luumu, vesimeloni, mango, luumu, rusinat ja kuivatut hedelmät | Banaani, appelsiini, mandariini, satsuma ja muut sitrushedelmät, hunajameloni, cantaloupemeloni, kiivi, ananas, viinirypäleet, mustikka, vadelma, mansikka, karpalo, puolukka |
Laktoosi-intolerantilla tavalliset maitotuotteet | Laktoosittomat maitotuotteet |
Hunaja, hedelmäsokeri, fruktoosisiirappi, ksylitoli, sorbitoli, sokerittomat pastillit ja purukumit | Sokeri |
Suurina määrinä kofeiini, hiilihappopitoiset juomat, alkoholi | – |
Kuitulisät tuotteissa (inuliini, oligofruktoosi, oligogalaktoosi) | – |
FODMAP reseptejä kotikeittiöön
Katso reseptivinkkejä kotikeittiöön sopivista FODMAP-resepteistä. Jos olet laktoosi-intolerantti tai olet havainnut laktoosin aiheuttavan oireita, valitse resepteihin maitotuotteista laktoositon tuotevaihtoehto.