Maistuva kasvisruoka on helppo valmistaa
Erilaisten kasvisruokavalioiden suosio kasvaa jatkuvasti. Tämä on hyvä uutinen myös ammattilaiskeittiöille, sillä herkullisten kasvisruokien valmistaminen on varsin vaivatonta.
Suomalaisista keskimäärin noin 2–5 % noudattaa jotakin kasvisruokavaliota. Kasvisruokavalio on yleisintä etenkin nuorten naisten keskuudessa, joista tutkimuksien mukaan jopa 8-10 % olisi kasvissyöjiä (vegaaneja, laktovegetaristeja tai lakto-ovovegetaristeja). Enemmistö kasvisruokailijoista on laktovegetaristeja, jotka sisällyttävät ruokavalioonsa maitotuotteita tai lakto-ovovegetaristeja, jotka syövät myös kananmunaa.
Jos ruokavaliossa ei ole lainkaan maitovalmisteita tai monipuolisesti täydennettyjä kasvipohjaisia juomia, jää tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten kalsiumin, jodin, D-vitamiinin ja B12-vitamiinin saanti helposti niukaksi.
Kasvissyönnin lisäksi myös niin sanottu fleksaus eli joustava kasvissyönti on yleistynyt runsaasti. Joustavassa kasvissyönnissä pääpaino on kasviksissa, mutta lihastakaan ei ole pakko kieltäytyä.
Monipuolisessa kasvisruokavaliossa nautitaan tasapainoisesti täysjyväviljavalmisteita, perunaa, juureksia, palkokasveja, siemeniä, pähkinöitä, sieniä, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.
Vegaanisia lautasannoksia
Kasvisruokaa
Vegaanisia jälkiruokia ja vitriinituotteita
Hyviä proteiinilähteitä kasvisruokavaliossa
Maitotuotteita käyttävät laktovegetaristit saavat laadukasta proteiinia myös maitotuotteista. Proteiinien laaduissa on eroja, ja vain harvat kasvikunnan tuotteet yksistään sisältävät kaikkia elimistölle välttämättömiä aminohappoja, kuten eläinkunnan tuotteet sisältävät. Valio MIFU® proteiinituotteita voi käyttää kuin kanaa tai jauhelihaa. Proteiinia saa myös muun muassa palkokasveista, pähkinöistä, siemenistä, täysjyväviljasta sekä uusista kasviperäisistä tuotteista kuten Valio Oddlygood® kaurapohjaisista tuotteista.