Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

10 mehevää arkiruokaa tomaatista 

Nämä mehukkaan tomaattiset arkiruoat valmistuvat näppärästi tomaattisäilykkeitä ja valmiskastikkeita hyödyntämällä.  

Tomaatti on joka kodin muuntautumiskykyinen perusraaka-aine, joka maustaa niin kastikkeet, padat kuin vuokaruoatkin. Kokosimme yhteen kymmenen arkeen sopivaa tomaattireseptiä, jotka juhlistavat punaposkista vihannesta mahdollisimman monipuolisesti. Suurin osa resepteistä valmistuu puolessa tunnissa, ja kaikkia kannattaa ehdottomasti tehdä kerralla vaikka tupla-annos. Kaikki ruoat maistuvat herkullisilta myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettyinä.

1. Butter chicken eli kanaa tomaatti-voikastikkeessa 

Intialaisten ravintoloiden suosikkiannos butter chicken tehdään perinteisesti tuoreista tomaateista pitkään haudutellen, mutta arkeen sopivan version voi pyöräyttää paseeratusta tomaatista ja tomaattipyreestä. Lämpimän mausteisen ruoan tunnistettava maku syntyy voin, inkiväärin ja garam masalan yhdistelmästä. Kastikkeen kaveriksi sopivat riisi sekä itse tehty naan-leipä.

2. Tomaattinen linssi-palvikinkkupata  

Parhaat arkiruoat tunnistaa siitä, että ne valmistuvat nopeasti ja raaka-aineina voi hyödyntää kuivakaapin tarvikkeita, säilykkeitä ja jääkaapissa hyvin säilyviä tuotteita. Tämä tomaattinen pata ei vaadi pitkää haudutusaikaa, mutta maistuu silti ihanan täyteläiseltä. Linssien ja palvikinkun yhdistelmä tekee ateriasta täyttävän ja ruokaisan. Pippurinen juusto viimeistelee makuelämyksen. 

3. Helppo gnocchivuoka  

Tämän muutamasta raaka-aineesta valmistuvan vuokaruoan sujauttaa uuniin viidessä minuutissa. Tomaatin ja mozzarellan maistuva yhdistelmä viimeistellään tuoreella basilikalla ja kunnon rouhaisulla mustapippuria. Saat gnoccheihin lisää ruokaisuutta lisäämällä joukkoon esimerkiksi tonnikalaa tai kasviproteiinia. 

4. Uunilohi puttanesca 

Uunilohi on helppo ja maukas arkiruokaklassikko, josta saa mausteisen tomaattisen kastikkeen avulla astetta herkullisempaa. Sardelleilla, oliiveilla ja kapriksilla ryyditetty italialainen puttanesca-kastike on mainio päällinen miedolle lohelle. Valmiin tomaattikastikkeen avulla koko herkku valmistuu puolessa tunnissa. 

5. Amatriciana   

Pasta all’amatriciana on italialainen klassikkopasta Rooman alueelta. Kuten niin moni muukin italialainen suosikkipasta, myös amatriciana valmistuu laadukkaista raaka-aineista vain parissakymmenessä minuutissa. Tässä helpossa versiossa tomaattinen valmiskastike maustetaan pancetta- tai guanciale-pekonilla, aromikkaalla juustolla sekä ripauksella chiliä. 

6. Munakoisolasagne 

Lempeässä lämmössä pehmeäksi haudutettu munakoiso sopii aivan erityisen hyvin lasagnelevyjen korvikkeeksi. Munakoisolasagnen tekeminen vie hieman tavallista lasagnea pidemmän ajan, mutta lopputulos palkitsee upean tomaattisella ja juustoisella maullaan. Reippaasta annoksesta jää myös syötävää seuraavalle arki-illalle.   

7. Shaksuka  

Brunssiruokien kuningatar, mehevän mausteinen shaksuka on erinomainen ruoka myös kiireisenä arki-iltana. Lähi-idästä kotoisin oleva herkku on helppo ja nopea valmistaa. Tiskiäkään ei synny yhtä pannua enempää, sillä maukkaassa tomaattimuhennoksessa uivat kananmunat voi tarjota suoraan pannusta. 

8. Mifu bolognese 

Kerran viikossa on helppo järjestää kasvisruokapäivä, kun tutut ruoat muokkaa lähes huomaamatta kasvisversioksi. Esimerkiksi lapsiperheiden arkilemppari jauhelihabolognese muuntuu helposti vegeksi, kun jauhelihan korvaa MiFU jauhiksella. Tarjoile spagetin kanssa ja viimeistele tuttuun tyyliin juustoraasteella. 

9. Helppo linssibolognese 

Jos ruoan tekemiseen on vain parikymmentä minuttia aikaa, voi maukkaan kasvisbolognesen valmistamisessa oikaista myös valmiin tomaattikastikkeen ja kypsien linssien avulla. Porkkana raasteeksi, ainekset pannuun ja koko perheelle maistuva kasviskastike on valmis samassa ajassa, kun pasta kypsyy!

10. Yhden pannun lihapullapasta  

Yhden pannun lihapullapastassa koko ruoka valmistuu samassa kattilassa spagettia myöten. Helpot, muutaman aineksen lihapullat kypsyvät tomaattisessa kastikkeessa ihanan meheviksi ja imevät itseensä reippaasti makua. Aineksia lisätään muutamassa vaiheessa, ja lopputuloksena on koukuttavan herkullinen pastapata, jonka oliivit, oregano ja chili vievät ajatukset etelän lämpöön. 


Search