Siirry sisältöön
Työikäiset

10 vinkkiä iltapäiväväsymyksen voittamiseksi

10 vinkkiä iltapäiväväsymyksen voittamiseksi
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Iltapäivällä iskee usein joko fyysinen tai henkinen väsymys. Unettaa, ajatus ei kulje eikä energia oikein riitä päivän viimeisiin työtunteihin tai treeneihin työpäivän jälkeen. Mikä avuksi, kun iltapäiväväsymys iskee? Katsaus ruokailutottumuksiin ja ateriarytmiin sekä muihin elintapoihin voi auttaa väsymyksen hallinnassa.

1. Älä jätä aamupalaa väliin

Yöpaaston jälkeen elimistön energiavarastot ovat vähissä. Aivot tarvitsevat energiaa toimiakseen tehokkaasti, joten ilman aamiaista verensokeri on alhaalla ja työteho heikko. Lounas nostaa verensokeria, mutta aamupäivän nääntynyt elimistö saattaa reagoida lounaasta saatavaan lisäenergiaan nopeaa verensokerin nousua seuraavalla romahduksella. Jos aamupala ei maistu, voi herätessään nauttia vain lasin täysmehua tai maitopohjaista juomaa. Aamiaista voi jatkaa työpaikalla syömällä vaikkapa voileivän ja hedelmän.

2. Valitse monipuolinen lounas

Kerää lounas lautasmallin mukaan: puolet lautasesta kuuluu kasviksille ja neljännes perunalle, riisille tai pastalle. Loppu neljännes varataan pääruoalle kuten kala-, liha- tai munaruoalle, jonka voi korvata palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruoalla. Hiilihydraattien määrän vähentäminen lounaalla voi auttaa iltapäiväväsymyksen hallinnassa.

3. Syö säännöllisesti ja sopiva määrä

Riittämätön energian saanti voi väsyttää. Huolehdi, että syöt kulutukseesi nähden sopivasti. Pysy ruokamäärässä kohtuuden rajoissa, koska myös liian raskas ateria väsyttää. Lounaalla ei tarvitse ylensyödä, sillä välipala pelastaa sinut muutaman tunnin kuluttua. Sopiva ateriarytmi on syödä viidestä kuuteen kertaa päivässä 3-4 tunnin välein. Jos aterioita jättää väliin, verensokeri laskee liian alas ja elimistöön iskee tilapäinen ”nälänhätä”. Elimistö ei tiedä, kuinka kauan tilanne kestää ja käynnistää korjaustoimenpiteet. Tästä syystä mieliteko makeaan ja rasvaiseen lisääntyy, koska ne sisältävät runsaasti energiaa.

4. Juo tarpeeksi vettä

Usein työpäivän aikana tulee juotua monta kuppia kahvia tai teetä, mutta veden juominen saattaa unohtua. Janontunteen kokeminen on yksilöllistä, ja se voi joskus sekoittua näläntunteeseen tai oireilla väsymyksenä. Janontunne on liian myöhäinen viesti nestehukasta, joten riittävä nesteen nauttiminen pitkin päivää on tärkeää. Päivittäin suositellaan juotavan 1-1,5 litraa nesteitä ruoan lisäksi. Fyysinen aktiivisuus ja hikoilu lisäävät veden tarvetta. Paras ja suositeltavin janojuoma on vesi.

5. Nauti proteiinia myös välipaloilla

Riittävästä proteiinin saannista kannattaa pitää huolta pitkin päivää. Proteiininsaannin olisi hyvä jakautua tasaisesti päivän kaikille aterioille, ei pelkästään lounaalle ja päivälliselle, kuten usein voi olla tapana. Proteiini pitää nälkää loitolla ilman suuria verensokerin heilahduksia. Maitotuotteet tarjoavat helpon, maistuvan ja arkeen sopivan tavan huolehtia riittävästä proteiininsaannista myös välipaloilla.

Runsas aamupala, jossa on jogurtteja marjoilla, tuoremehua, leipää ja kahvia kohtuudella
nainen venyttelee puistossa
Pöydällä on vesikannu ja ihmiset nauttivat smoothiet
Search