Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

5 + 1 lämmintä voileipää aikuiseen makuun 

Moni muistaa lämpimät voileivät lapsuuden lauantai-illoista. Lämppäreistä saa vähällä vaivalla maukkaan aterian, kun panostaa laadukkaisiin täytteisiin.   

Moderni lämmin voileipä maistuu yrteiltä, juustolta, italialaisilta antipastoilta ja ihanan aurinkoiselta kurpitsalta. Tee lämppäreistä kokonainen ateria tarjoamalla niiden kanssa raikasta salaattia tai uunissa paahdettuja juureksia.

1. Korean cream cheese buns    

Korealaiset valkosipuli-juustosämpylät ovat somehitti parhaimmillaan: hauskan näköisiä, helppo valmistaa ja ennen kaikkea mielettömän herkullisia. Valkosipulivoilla ja sormisuolalla viimeistellyt sämpylät tekevät varmasti kauppansa, joten niitä kannattaa varata useampi syöjää kohti. Lämpimien sämpylöiden makumaailmaa on myös helppo vaihtaa erilaisia tuorejuustoja testaamalla. Reseptissä käytetään valmiita briossisämpylöitä, mutta jos haluat panostaa, voit leipoa sämpylät myös itse.  

2. Salvialämppärit  

Helppoakin helpommat salvialämppärit valmistuvat tuossa tuokiossa, mutta makua piisaa sitäkin enemmän. Hapanjuurileipäviipaleet täytetään ilmakuivatulla kinkulla ja voimakkaan makuisella juustolla. Pinta viimeistellään tuoreella salvialla, joka rapeutuu leivän pintaan. Leivät kannattaa tehdä voileipägrillissä, mutta jos sellaista ei satu omistamaan, eipä hätää – myös pannulla paistetut salvialämppärit maistuvat ihan yhtä ihanilta.   

3. Lämmin antipasto-leipä 

Antipastot eli pienet italialaiset alkupalasnackit sopivat hyvin myös lämpimän leivän täytteeksi. Uunissa näppärästi valmistuvat herkkuleivät täytetään salamilla, artisokan sydämillä ja aurinkokuivatuilla tomaateilla. Tomaateilla ja yrteillä maustettu Italian style juustoraaste kruunaa makuelämyksen.

4. Croque monsieur eli lämmin juusto-kinkkuleipä 

Ranskalainen lämmin leipäklassikko eli croque monsieur on ruokaisa lämppäri, joka maistuu aivan erityisen ihanalta kylmänä syysiltana. Leivän voi tehdä joko pannulla, uunissa tai voileipägrillissä, ja se kannattaa voidella ulkopuolelta reippaasti voilla. Perinteisesti croque monsieur päällystetään bechamel- eli valkokastikkeella, mutta helpommalla pääsee, kun sen korvaa tämän reseptin tyyliin créme fraîchella.  

5. Lämpimät kurpitsaleivät 

Syksyn odotettu sesonkiherkku kurpitsa ilahduttaa aurinkoisella värillään. Sitruunalla ja pippurilla maustettu, uunissa paahdettu hokkaidokurpitsa saa tässä reseptissä kaverikseen kolmea eri juustoa. Lisäväriä annokseen tuo kirkkaanvihreä babypinaatti. Kurpitsaa kannattaa kerralla paahtaa reilumpi satsi, niin voit valmistaa siitä useamman eri ruokalajin sosekeitoista maukkaaseen pastaan.

6. Toast-burgerit 

Paahtoleivän päälle kasattava toast-burgeri on hauska ja ruokaisa yhdistelmä lämppäriä ja hampurilaista. Brunssitarjottavaksikin sopiva herkku pyöräytetään kippaamalla hampurilaispihvin päälle aimo keko munakokkelia ja pekonia. Juustodippi ja salaatti tuovat leipään lisämakua. Annos viimeistellään rapsakoilla versoilla tai iduilla.   


Search