Eläinten hyvinvointi on Valion omistaville maitotilayrittäjille kunnia-asia – hyvinvointia tuetaan, valvotaan ja epäkohtiin puututaan
Valion omistaa 3 400 suomalaista maitotilaa, joilla tehdään päivittäin paljon työtä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin eteen. Hyvinvoivat eläimet ovat toimintamme perusta ja maitotilallisen kunnia-asia. Valiolla on omat alkutuotannon tilapalvelut, jotka ovat maksutta Valion maidontuottajien käytettävissä. Valion omistajaosuuskunnissa työskentelee 20 neuvojaa, jotka antavat tiloille tukea maidon laatuun, lypsämiseen, rehuun, tilanhoitoon, eläinten terveyteen ja eläinten hyvinvointiin liittyvissä asioissa.
Valion maitotilat ovat monen kokoisia ja monenlaisia. Joskus eläinten hyvinvointi voi vaarantua esimerkiksi maitotilayrittäjän sairauden, uupumuksen tai taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Valion ja osuuskuntien alkutuotannon asiantuntijat pyrkivät ennaltaehkäisemään tällaista eri tavoin tarjoamalla esimerkiksi monenlaista tukea ja apua maitotilayrittäjille. Yhden sairaan eläimen hoitamiseen kuluu tilalla yhtä kauan aikaa kuin 20 terveen hoitoon. Eläinten terveydellä on siis selkeä yhteys työn kuormittavuuteen tiloilla ja siten myös yrittäjien hyvinvointiin.
Miten eläinten hyvinvointia seurataan käytännössä?
Maitotiloilla vierailee säännöllisesti ulkopuolisia ammattilaisia, jotka arvioivat maitotilan eläinten vointia. Eläinlääkäri käy vähintään kerran vuodessa terveydenhuoltokäynnillä kaikilla Valion maitotiloilla. Tarkastukseen kuuluu 200 erilaista mittausta karjan hyvinvoinnista ja terveydestä. Useimmilla tiloilla eläinlääkärit käyvät useamminkin.
Maitoauton kuljettaja käy noin joka toinen päivä tilalla noutamassa maidon. Sen lisäksi, että hän tarkistaa maidon laadun, kuljettajat on koulutettu huomaamaan ja ilmoittamaan mahdollisista puutteista myös eläinten voinnissa tai esimerkiksi tilan siisteydessä. Epäilyksen ilmetessä osuuskunnan neuvoja ottaa yhteyttä tilalle ja käy tilalla yhdessä eläinlääkärin kanssa.
Valion laatu- ja tuotantotapaohjeistuksen mukaisesti tiloille tehdään säännöllisesti Valion ja osuuskuntien omia auditointeja: tavoitteena on auditoida vähintään 20 prosenttia tiloista vuosittain eli jokainen tila vähintään viiden vuoden välein. Vuonna 2023 auditoimme 21 prosenttia (2022: 21 %) tiloista. Käynnillä osuuskunnan tuotantoneuvoja havainnoi, miten hyvä valiolainen maidontuotantotapa toteutuu: miten tilalla huolehditaan maidon laadusta, eläinten hyvinvoinnista, ruokinnasta ja yleisestä siisteydestä. Jos huomautettavaa löytyy, maitotilayrittäjä saa ohjeet asian korjaamiseksi. Vakavammissa tapauksissa maidonkeräily keskeytetään, kunnes puutteet on korjattu. Osuuskunnan asiantuntija tekee tilakäynnin myös, jos maidon laatu heikkenee tai tuotannossa on häiriöitä.
Lisäksi tiloille tehdään muita kehitys- ja neuvontakäyntejä. Maitotilalla käyvät säännöllisesti myös maatalouslomittajat.
Valio puuttuu hyvinvointirikkomuksiin
Mikäli Valion tietoon tulee epäily Valion tuotantotapojen vastaisesta toiminnasta, tilannetta selvitetään aina valvovan eläinlääkärin ja osuuskunnan kanssa. Osuuskunnan asiantuntija käynnistää heti selvitysprosessin ottamalla yhteyttä maitotilaan sekä valvontaeläinlääkäriin ja lähtee kartoittamaan tilannetta. Mikäli tilannetta ei korjata, tilalta lopetetaan maidon noutaminen.
Maidon vastaanotto voidaan keskeyttää määräajaksi, jos tilan maidontuotanto ei ole lainsäädännön tai Valioryhmän ja osuuskunnan määrittelemien hyvien toimintatapojen mukaista. Maitoa voidaan jälleen vastaanottaa, kun tila on toteuttanut osuuskunnan asiantuntijan määrittelemät korjaavat toimenpiteet ja tuotanto on Valion laatuvaatimusten sekä hyvien tuotantotapojen mukaista.
Viranomaiset tekevät maitotiloille myös satunnaisia vierailuja eläinten hyvinvoinnin tarkastamiseksi. Tästä säädetään Suomen eläinsuojelulaissa, ja se on osa Ruokaviraston hallinnoimaa niin sanottua täydentävien ehtojen ohjelmaa.