Elintarvikkeiden D-vitaminointi turvaa saantia
Täydennettyjen elintarvikkeiden avulla voidaan lisätä ravintoaineiden saantia silloin, kun tietyn ravintoaineen saanti uhkaa väestötasolla jäädä liian alhaiseksi. D-vitamiinia on luonnostaan vain harvoissa elintarvikkeissa, ja siksi tarvitsemme vitaminoituja elintarvikkeita tai ravintolisiä.
Suomessa suositellaan D-vitamiinitäydennystä nestemäisiin maitovalmisteisiin ja levitettäviin ravintorasvoihin. Yleisesti käytettyjen elintarvikkeiden D-vitaminoinnilla voidaan varmistaa, että mahdollisimman moni saa sitä tarpeeksi. Nestemäisten maitovalmisteiden D-vitaminointi tuli Suomessa mahdolliseksi ns. yleisen luvan nojalla vuoden 2002 joulukuussa ja vitaminointi aloitettiin vuoden 2003 alussa. Tuolloin vitaminointitaso oli 0,5 µg / 100 ml. Täydentämisestä huolimatta suomalaisten keskimääräinen D-vitamiinin saanti jäi kuitenkin edelleen selvästi alle suositusten. Valtion Ravitsemusneuvottelukunta päätyi tuplaamaan suositellut täydennystasot keväällä 2010.
Nykyisin suositus on, että nestemäisiin maitotuotteisiin lisätään D-vitamiinia 1 µg / 100 ml ja levitettäviin ravintorasvoihin 20 µg / 100 g. Täydentäminen on vapaaehtoista, ja sitä säätelee EU:n täydentämisasetus. Poikkeuksena rasvaton homogenoitu maito (mukaan lukien vastaava luomumaito), johon tulee lisätä D-vitamiinia vähintään 1 µg / 100 ml (MMMa 754/2016). Täydentämisestä ilmoitetaan pakkausmerkinnöissä.
Elintarvikkeiden D-vitaminoinnin ja D-vitamiinivalmisteiden käytön myötä D-vitamiinin saanti on Suomessa noussut suositellulle tasolle. Miehet saavat D-vitamiinia keskimäärin 11,1 µg ja naiset 8,7 µg vuorokaudessa.
Valion tuotteista saat helposti suosituksien mukaisen määrän D-vitamiinia. Valitse esimerkiksi näistä:
Tuote ja annoskoko | µg D-vitamiinia |
---|---|
2 dl Valio Plus™ maitoa | 4 |
2 dl Valio Gefilus® Kefir juotavaa välipalaa | 2 |
3 rkl Valio Oivariini® juokseva rasvaa ruoanvalmistukseen | 9 |
3 tlValio Oivariini® vähemmän suolaa ValSa® levitettä | 3 |
2 dl Valio Gefilus® mehua | 2 |
150 g Valio A+™ luonnonjogurttia | 1,5 |
Yhteensä | 21,5 |