Erikoiskahvien ABC
Suomalaiset ovat kahvikansaa. Perinteisen suodatinkahvin lisäksi meille maistuvat maidolla täydennetyt erikoiskahvit, kuten cappuccino ja latte. Suosittuja ovat myös Irish coffeen ja frappen kaltaiset herkuttelukahvit.
Yhä useampi haluaa valmistaa kahviloista tuttuja erikoiskahveja myös kotona. Tärkeä osa hyvää kahvia on oikein tehty maitovaahto. Myös täyteläinen, kahvin joukossa käytettäväksi tarkoitettu kauramaito sopii kahvijuomiin. Vuoden 2017 barista Jarno Peräkylä antaa vinkit oikeanlaisen maidon valintaan ja maidon vaahdottamiseen.
Jarno Peräkylä
Helsinkiläinen Jarno Peräkylä kiinnostui kahvista viisi vuotta sitten aloittaessaan työt paahtimo- ja suklaakauppa Caffissa. Työn myötä Jarnon arkisena pitämästä kahvista alkoi paljastua aivan uusia puolia. Sen jälkeen kahvista on tullut Jarnolle päivätyö, joka on vienyt miehen useisiin kahvialan kisoihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuoden barista -kisan Jarno on voittanut vuosina 2016 ja 2017.
Mitkä ovat tärkeimmät asiat onnistuneen maitokahvin valmistamisessa?
- Maidon vaahdottamista voi verrata kerman vatkaamiseen: jotta juoksevasta kermasta saa vaahtoa, sen joukkoon pitää vatkata ilmaa.
- Vaahdotettavan maidon tulee olla jääkaappikylmää.
- Hyvä maitovaahto on pehmeää ja notkeaa, ei kovaa ja kuivaa höttöä. Kun vaahto on onnistunut, ei esimerkiksi cappuccinoa juodessa huomaa, mihin vaahto loppuu ja mistä kahvi alkaa.
- Jotta maitovaahto onnistuu, ilma pitää saada maitoon tasaisesti ja vähitellen. Sen jälkeen maidon rakennetta työstetään niin, että ilma jakautuu pienenpieniksi kupliksi.
- Aikaa vaahdon aikaansaamiseen on rajallisesti, sillä maito kuumenee koko vaahdotuksen ajan. Vaahdotus lopetetaan, kun maidon lämpötila on 55–65 astetta.
- Vaahdottamisen jälkeen kannua kannattaa pyöräyttää pari kertaa, jotta maito sekoittuu tasaisesti. Jos maidon pinnalla on isoja kuplia, ne saa helposti pois lyömällä kannua kevyesti pöytää vasten.
- Valio Oddlygood Barista kaurajuomaa käytetään vaahdottaessa kuten maitoa.
”Hyvä maitovaahto on pehmeää ja notkeaa.”
Täydellinen maitovaahto ja erikoiskahvit
Näin vaahdotat maidon kahviin
Paksu ja täyteläinen maitovaahto on olennainen osa erikoiskahveja, kuten cappuccinoa ja caffe lattea.
Näin teet cappuccinon
2017 vuoden barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen cappuccinon.
Näin teet caffe latten
Barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen caffe latten.
Näin teet flat whiten
2017 vuoden barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen flat whiten.
Opettele Latte artin salat
Näin teet latte art -sydämen
Barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen latte art -sydämen.
Näin teet latte art -tulppaanin
2017 vuoden barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen latte art -tulppaanin.
Näin teet latte art -rosettan
Ohjeilla valmistat täydellisen latte art -rosettan.
Näin teet latte art -joutsenen
Barista Jarno Peräkylän ohjeilla valmistat täydellisen latte art -joutsenen.