Gluteenittomat reseptit viikon jokaiselle päivälle
Gluteenittoman ruoan valmistaminen vaatii huolellisuutta, mutta onnistuu hyvillä resepteillä ja ohjeilla. Nappaa vinkit gluteenittomaan kokkailuun viikon jokaiselle päivälle!
Gluteenittomassa ruokavaliossa vältetään kaikkia gluteenia sisältäviä viljoja, kuten vehnää, ohraa ja ruista. Niiden sijaan käytetään gluteenittomia vaihtoehtoja, kuten riisiä, maissia, gluteenitonta kauraa, kvinoaa tai perunaa. Tarkka gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoitomuoto, joten huolellisuus raaka-aineiden ja ruoanlaittovälineiden käsittelyssä on tärkeää.
Aamiainen, lounas tai päivällinen – gluteeniton kokkailu onnistuu helposti hyvillä resepteillä. Kokosimme gluteenittomat reseptit viikon jokaiselle päivälle.
Maanantai
Aamiainen: Punainen smoothiekulho
Käynnistä viikko punaisella smoothiekulholla, jonka päätähtenä ovat kesäauringon kypsyttämät punaiset marjat. Ripottele pinnalle lisäksi pähkinöitä ja siemeniä, jotka viimeistelevät herkullisen maun ja mukavan rapean suutuntuman.
Lounas: Paahdettu kurpitsakeitto
Kotimaisen myskikurpitsan sesonki käynnistyy syyskuussa ja jatkuu aina joulukuuhun asti. Paahda uunissa hehkuvan oranssit kurpitsan puolikkaat valkosipulin kanssa ja valmista niistä herkullinen sosekeitto, joka on ryyditetty maustetulla crème fraîchella, ruokakermalla ja sitrusmehulla.
Päivällinen: Tacokana
Maukas, pehmeän chilinen ja juustoinen tacokana on arkiruokaa parhaimmillaan, koska se maistuu koko perheelle. Keitä kanan kaveriksi riisiä tai gluteenitonta pastaa.
Tiistai
Aamiainen: Appelsiini-tattarituorepuuro
Avaa aamu pirteällä tuorepuurolla, jonka raaka-aineet voit sekoittaa ja laittaa tekeytymään jääkaappiin jo edellisenä iltana. Appelsiini-tattarituorepuuro on paitsi gluteeniton, myös ilmasto- ja sydänystävällinen valinta.
Lounas: Vegewokki
Kasviswokki on arjen helppo pikaruoka, joka valmistuu nopeasti lounaaksi. Makealla chilikastikkeella, soijalla ja seesaminsiemenillä maustetut Gold&Green vegekuutiot tuovat wokkiin ruokaisuutta.
Päivällinen: Spagettikurpitsa bolognese
Syyskauden sesonkiherkku on spagettikurpitsa, joka on saanut nimensä nauhamaisesta hedelmälihastaan. Riivi kypsä kurpitsan liha haarukalla spagettimaisen irtonaiseksi, lusikoi bolognesekastiketta päälle ja tarjoile suoraan kurpitsan kuoresta.
Keskiviikko
Aamiainen: Aamukahvismoothie
Laita aamu turbovaihteelle yhdistämällä aamupala ja -kahvi. Herkullinen aamukahvismoothie varmistuu blenderissä vain muutamassa minuutissa.
Lounas: Kesäinen kalakeitto
Tässä keitossa maistuu kesä! Satokauden kasviksista ja ahvenfileistä syntyy kirkaslieminen keitto. Viimeistele raikas keitto tillifraîchella.
Päivällinen: Hunajabroilerivuoka
Arkiruokien klassikko, hunajabroilerivuoka, on edullinen ja valmistuu helposti yhdessä uunivuoassa. Riisi, punasipuli, palsternakka ja porkkana kypsyvät ja maustuvat vuoan pohjalla kanaliemessä sekä pitävät samalla broilerinkoivet mehukkaina.
Torstai
Aamiainen: Lämmin chiapuuro
Lämmin chiapuuro on nopea ja täyttävä aamiainen. Yksinkertaisimmillaan voit nauttia chiapuuron voisilmän kera, mutta kokeile myös kanelia, pakastemarjoja tai paahdettuja pähkinöitä puuron kaverina.
Lounas: Kvinoasalaatti
Kvinoa on maukas ja gluteeniton vaihtoehto couscousille tai bulgurille. Saat salaatista myös laktoosittoman, kun valmistat sen kanssa tarjottavan kanelijogurttikastikkeen laktoosittomasta tuotteesta.
Päivällinen: Arjen possu-juuresvuoka
Vuokaruoka marinoiduista porsaan kasslerpihveistä ja kasviksista valmistuu uunissa kuin itsekseen. Kotimaista keräkaalia on saatavilla lähes vuoden ympäri tai voit kokeilla syksyllä sesongissa olevaa suippokaalia.
Perjantai
Aamiainen: Mustikkasmoothie
Mustikkametsän aarteet taipuvat täyttäväksi aamupalasmoothieksi, joka pitää nälän loitolla. Tarjoile smoothie korkeasta lasista tai ota matkaan mukaan kannellisessa mukissa.
Lounas: Leppäsavu kalakeitto
Loihdi täyteläinen kalakeitto lounaspöytään nopeasti edellispäivän perunoista, savukalasta, savunmakuisesta Valio Koskenlaskijasta sekä kevyesti kuullotetusta sipulista ja fenkolista.
Päivällinen: Helppo Vegeleike-kasvispelti
Kokeile perjantain kunniaksi vegaanista ja gluteenitonta peltiruokaa, joka paistuu nimensä mukaisesti helposti uunissa. Rapsakka peltiruoka tarjoillaan raikkaan hernepyreen kanssa.
Lauantai
Aamiainen: Vegaaninen chia-vanukas
Aloita viikonloppu täyttävällä chia-vanukkaalla, joka on saanut tekeytyä tarjoiluastioissa jääkaapissa yön yli. Koristele annokset kauden tuoreilla marjoilla, kookoslastuilla ja pähkinöillä.
Lounas: Grillifenkoli-salaatti
Grillikausi jatkuu pitkälle syksyyn, joten valmista maukas kesäsalaatti sitruunalla maustetusta grillifenkolista. Kokoa salaattisekoitus, kurkku, salaattijuustokuutiot ja suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit kerroksittain vadille, laita päälle grillatut fenkolit ja viimeistele oliiviöljyllä.
Päivällinen: Delikaurapaella
Kun päivällispöydän ääreen kokoontuu koko perhe tai isompi ystäväporukka, on pyttipannun espanjalainen serkku paella omiaan täyttämään vatsat. Delikauralla höystetty paella sopii monelle eri ruokavaliolle.
Sunnuntai
Aamiainen: Hunajainen pähkinäjogurtti
Hunajainen pähkinäjogurtti aateloi sunnuntaiaamiaisen. Lusikoi kulhoon Valio kreikkalaista jogurttia, valuta päälle hunajaa sekä ripottele paahdettuja pähkinöitä ja raastettua sitruunankuorta.
Lounas: Sieni-pekonifrittata
Metsäsienillä ja pekonilla höystetty frittata eli pannulla tai uunissa sekoittamatta hyydytetty munakas sopii niin viikonlopun brunssille tai lounaalle. Maustettu crème fraîche tuo helposti täyteläisyyttä sekä yrttien ja valkosipulin makua ruokaan.
Päivällinen: Texmex-uunisalaatti
Viikonlopun lohturuokaa parhaimmillaan on uunissa paahdettu texmex-salaatti. Limemehu, jalapeno-cheddar dippi ja tuore korianteri viimeistelevät lämpimän kasvispellin.
Tiesitkö?
Keliaakikolle ja gluteeniherkille henkilöille ruoan gluteenittomuus on ehdottoman tärkeää, mikä tarkoittaa huolellisuutta raaka-aineiden ja ruoanlaittovälineiden käsittelyssä. Näin vältät gluteenin aiheuttamat haitat:
- Ennen kuin aloitat gluteenittoman ruoan valmistuksen, huolehdi että työpiste ja välineet ovat varmasti puhtaita, jotta gluteenipitoiset jäämät, kuten jauhot tai leivänmurut eivät pääse kosketuksiin ruoan kanssa.
- Käytä gluteenittoman ruoan valmistukseen ja tarjoiluun omia astioita, ottimia, leikkuulautaa ja veistä. Pese ne huolellisesti ennen käyttöä.
- Jos käytät ruoan valmistukseen valmiita tai pakattuja tuotteita, lue läpi tarkasti ainesosaluettelo varmistaaksesi, ettei tuotteessa ole gluteenia tai gluteenipitoisia raaka-aineita.