Oppitunti
Maistuisiko rennon rustiikkinen joulugalette?
Ranskalainen avopiiras eli galette on hurmannut myös suomalaiset. Eikä ihme, sillä piirakan leipomisessa ei turhia stressata: vuoan voi jättää kaappiin ja suurpiirteisyys saa näkyä.
Piparkakkugalette on ihanan jouluinen versio esikuvastaan. Tässä piirakassa pohjan virkaa toimittaa valmis piparkakkutaikina, jonka päälle kerrostellaan pehmoista luumu-kanelirahkaa ja päärynäsiivuja. Lopuksi koko komeus kruunataan pähkinöillä ja vaahterasiirapilla. Aika herkullista, vai mitä?
Piparkakkugaletteen tarvitset
- 500 g piparkakkutaikinaa
- 1 prk (200 g) Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli
- 2 päärynää
- ½ dl pekaanipähkinöitä
- 2 rkl vaahterasiirappia
- ½ tl kardemummaa
- tomusokeria
- Kauli piparkakkutaikina leivinpaperin päällä ohueksi pyöreäksi tai soikeaksi levyksi.
- Levitä rahka taikinalevylle, jätä n. 3 cm reunoista tyhjäksi. Pese ja viipaloi päärynät.
- Asettele hedelmäviipaleet lomittain rahkan päälle. Lisää pinnalle pähkinät, siirappi ja ripaus kardemummaa.
- Taittele taikinan reunat täytteen päälle rennosti.
- Paista uunissa 225 asteessa n. 20 min.
- Viimeistele piiraan reunat tomusokerilla ennen tarjoilua.