Hiilijalanjälkiluku ei välttämättä kerro riittävästi yksittäisen tuotteen ilmastokuormasta
Valion ilmastotiimin kehityspäällikkö Aleksi Astaptsev kertoo hiilijalanjälkimerkinnöistä, hiilijalanjäljen laskennasta ja lukujen vertailusta eri ruokatuotteiden välillä.
Paljon esillä olevat ilmastoasiat kiinnostavat ihmisiä, ja moni haluaa omilla toimillaan ja valinnoillaan tehdä osansa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Valitsemalla tuotteen, jonka hiilijalanjälkiluku on mahdollisimman pieni, voi kokea tekevänsä ilmastoviisaan teon. Mutta onko oikeasti niin helppoa olla ilmastoystävällinen? Takanani on kahdeksan vuotta ympäristöasioiden opintoja yliopistolla ja neljä vuotta elinkaariarviointimallien luontia Valiolla. Lasken jatkuvasti tuotteiden ilmastovaikutuksia, mutta yksi hiilijalanjälkiluku tuotepakkauksessa ei kerro minulle juurikaan mitään. Jos hiilijalanjälkiluvut eivät ole yksiselitteisiä aiheen asiantuntijalle, miten ne voisivat olla sellaisia tavallisille kaupassa kävijöille?
Miksi edes asiantuntija ei pysty tekemään ilmastoviisasta valintaa pakkauksen yksittäisen hiilijalanjälkimerkinnän perusteella?
Hiilijalanjälki ilmoitetaan yleensä CO2-ekvivalenttia per kilo tuotetta, mutta kun puhumme ruoasta, emme syö kiloja, vaan ravintoaineita.
Hiilijalanjäljen nollaus ei tapahdu yhdessä yössä – miksi pi…
Juha Nousiainen
Hiilijalanjälkilaskennan ABC
Aleksi Astaptsev
Miten maidon hiilijalanjälki nollataan?
Virpi Kling
Tuuli pienentää työkseen maidon hiilijalanjälkeä
Ilmastonmuutos vaatii isoja toimia kaikilla aloilla − maatal…
Maitotilalliset ilmastonmuutosta jarruttamassa: Anu Ellä var…
Helena Karhujoki