Mikä hiilivuo?
Yhteistyöprojektin keskiössä ovat hiilivuoanalysaattorit. Hiilivuolla tarkoitetaan hiilensidonnan ja päästön suhdetta – sitä, kuinka paljon mittausjaksolla maaperään sitoutuu hiilidioksidia ja kuinka paljon sitä vapautuu ilmakehään. Tämä prosessi ei ole tasainen, vaan luonto seuraa omaa päivärytmiään.
”Aamulla kasvit heräävät hommiin kuuden aikoihin. Aurinkoiseen aikaan tapahtuu enemmän sidontaa, kun taas pilvisellä säällä sidonta vähenee. Eniten päästöä on yöaikaan”, Datasensen toimitusjohtaja Jari Hakkarainen kuvailee.
Ulkonäöltään hiilivuoanalysaattori on tutkittavalle peltolohkolle asennettava kirkas kammio, joka sulkeutuu automaattisesti puolen tunnin välein. Se muodostaa sisäänsä mikroilmaston, josta sensorit mittaavat hiilidioksidilukeman. Jos lukema mittausjaksolla nousee, se tarkoittaa, että maaperästä vapautuu hiilidioksidia ilmakehään. Jos lukema laskee, hiiltä varastoituu maaperään. Hiilivuoanalysaattori ottaa 48 mittausta mittausvuorokauden aikana, ja tästä keskiarvosta saadaan vuorokausitase hiilensidonnalle ja päästölle. Tulosten perusteella pystytään laskemaan arvio hiilen sidonnasta ja päästöistä hehtaaritasolla.
Analysaattori lähettää datan modeemin välityksellä pilveen, josta nurmipelloilta kerättyä dataa pystytään seuraamaan lähes reaaliaikaisesti. Näin maitotilallinen saa ajantasaista tietoa siitä, mitä omassa pellossa tapahtuu: millainen kasvusto on tällä hetkellä, miten turvemaa pärjää verrattuna mineraalimaahan, ja miltä vuorokauden mittausten keskiarvo kertoo – ollaanko sidonnan vai päästön puolella.
Jari Hakkarainen puhuu tunteella sekä kesän 2021 projektista että teknologian hyödyntämisestä hiilineutraalin ruuantuotannon tavoitteessa ylipäätään. Tulevaisuus näyttää lupaavalta entistä tarkempien arvioiden suhteen, ja pelloilta saatavalla datalla todella muutetaan maailmaa.
”Tulevaisuudessa pystymme tuottamaan ketterästi ja kustannustehokkaasti hiilitaseen laskelmia ja arvioita. Muitakin kasvihuonekaasuja, kuten metaania ja typpioksiduulia, tullaan mittamaan jo lähitulevaisuudessa, ja mittauksia ja mallinnuksia pystytään toteuttamaan isommilta alueilta”, Jari Hakkarainen kertoo.
Mitä kammioista saadulla datalla tehdään?
Datasensen laitteiden automatiikka siis mittaa ja kerää kammioista tarkkoja paikallisia hiilitaselukemia, joita Ilmatieteenlaitos täydentää omalla aineistollaan. Mittausjakson jälkeen Ilmatieteenlaitoksen tutkijat tekevät analyysin kerätystä datasta sekä hyödyntävät sitä oman hiilensidonnan todentamisjärjestelmänsä tarkentamiseen.
Tästä yhteistyöstä syntyy lopulta mallinnus, jonka avulla saadaan selvitettyä eri maatyyppien hiilensidonta ja -päästö vuositasolla sekä viljelijöiden tekemien toimenpiteiden vaikutukset.
Lopulta datan mahdollisuudet näkyvät hyvin konkreettisesti viljelijän arjessa: Mallinnusta pystytään tulevaisuudessa hyödyntämään Valion CARBO® ympäristölaskurissa, jonka avulla maitotilalliset voivat itsenäisesti selvittää entistä tarkemmin oman hiilijalanjälkensä ja tehokkaimmat keinot sen pienentämiseen.
”Koen tutkimuksemme tosi tärkeänä tulevaisuudelle. Maidontuotantoon kohdistuu kova ilmastopaine, ja maaperän osuuden tarkemman laskennan avulla pystymme kehittämään uusia keinoja pienentää maidon hiilijalanjälkeä ja todentamaan sen”, Valion Hiilineutraali maitoketju -tiimin kehityspäällikkö Virpi Kling sanoo.