Hyvä olo mielessä ja vatsassa – myös poikkeusaikana
Monipuolinen ruokavalio auttaa jaksamaan ja voimaan hyvin. Poikkeustilanteessa tasapainon ylläpitämisessä helpottaa myös tasainen ateriarytmi, kertoo Valion ravitsemusasiantuntija Hanna Kautiainen.
Minkälaisia vaikutuksia nauttimallamme ruoalla on keskittymiskykyyn? Onko kyse tietyistä ruoka-aineista vai ruokailutavoista, vai kenties molemmista?
Jos nälkä muistuttaa jatkuvasti itsestään, keskittyminen vaikeutuu. Siksi ruokailutavoilla on keskittymiseen suurempi vaikutus kuin yksittäisillä ruoka-aineilla. Sopiva ateriarytmi ja lautasmallin mukaisesti monipuolisesti proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa sisältävät annokset niin pääaterioilla kuin välipaloilla ylläpitävät kylläisyyttä ja auttavat meitä keskittymään paremmin.
Aivoterveellinen ruokavalio parantaa jaksamista myös pitkällä aikavälillä: se edistää kognitiivisia toimintoja ja parantaa keskittymiskykyä sekä muistia. Aivoille hyvää tekevä ruoka on pitkälti samanlaista kuin muukin normaali, terveellinen ruoka, sillä siihen sisältyy muun muassa paljon vihanneksia, kasviksia ja marjoja ja vain vähän suolaa.
Miten ruoalla voi vaikuttaa omaan jaksamiseen?
Jaksamisen tasoa voi ylläpitää parhaiten säännöllisellä ateriarytmillä, mikä useimmilla tarkoittaa viittä ateriaa päivässä: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen, iltapala.
Jaksamiseen liittyy myös oleellisesti annoskoko. On parempi syödä useampi pieni ateria päivässä parin ison sijaan, sillä ison ja raskaan aterian jälkeen alkaa usein väsyttää. Aterioita kannattaa keventää ja monipuolistaa runsaalla määrällä kasviksia, ja jälkiruoaksi voi ottaa hedelmän tai marjoja.