Ikääntyneen ravitsemustilan arviointi
Huono ravitsemustila heikentää yleistä hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Ikääntyneen ravitsemustilan arvioinnin ja seurannan tulisikin kuulua automaattisena osana yleisen terveydentilan arviointiin.
Ikääntyneen ruokavalion tulisi olla monipuolinen ja tarjota riittävästi energiaa, proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita. Vajaaravitsemus heikentää yleistä hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Tahatonta painonlaskua on tärkeää ehkäistä, sillä menetetty massa ikääntyneillä on usein lihaskudosta.
Ikääntyneen proteiinintarve
Yli 65-vuotias tarvitsee normaalitilanteessa proteiinia 1,2-1,4 grammaa painokiloa kohti päivässä. Sairaudesta toipuvilla saantisuositus on hieman suurempi eli noin 1,5 g/painokilo/vrk. Erityistilanteissa (esim. akuuteissa stressitilanteissa, kuten leikkaus) proteiinin saantisuositus voi olla vieläkin suurempi.
Normaalitilanteessa esimerkiksi 75-kiloisen päivittäinen proteiinintarve vaihtelee näin ollen 90–105 gramman välillä. Päivän kustakin pääateriakokonaisuudesta olisi hyvä saada proteiinia 25–30 g/ateria ja loput välipaloista.
Yksilöllinen energiantarve
Ikääntyneen energiantarve on aina yksilöllinen, ja se riippuu esimerkiksi fyysisestä aktiivisuudesta ja kehon lihasmassan määrästä. Jos ikääntyneen paino pysyy entisellään, on energiansaanti kulutusta vastaavaa. Ikääntyneen energiantarvetta voidaan arvioida karkeasti seuraavilla laskukaavoilla.
kcal / painokilo | |
---|---|
Perusaineenvaihdunta (PAV) | 20 |
Vuodepotilas (PAV + 30 %) | 26 |
Liikkeellä oleva tai itse ruokaileva (PAV + 50 %) | 30 |
Sairaudesta toipuva, levoton tai paljon liikkuva | 36 |
Esimerkiksi hiukan liikkeellä oleva 65 kg painava ikääntynyt tarvitsee energiaa 30 kcal/kg x 65 kg = 1950 kcal/vrk
Riskitilanteita virhe- ja aliravitsemukselle:
- Painoindeksi alle 23 kg/m2
- Painon putoaminen yli 3 kg kolmen kuukauden aikana
- Akuutti sairaus, infektio tai painehaavoja
- Leikkaus tai sairaudesta toipuminen
- Ongelmat suunterveyden tai hampaiden/proteesien kanssa
- Nielemisongelmat
- Pehmeä, sosemainen tai nestemäinen ruokavalio
- Lääkkeiden aiheuttamat sivuvaikutukset (makuhäiriöt, kuiva suu, pahoinvointi, ripuli, ummetus)
- Muutokset tavallisissa arkirutiineissa, kuten hoitojakso sairaalassa, kotiuttaminen sairaalasta.
Pisteet | Ravitsemustila |
---|---|
24-30 | normaali |
17-23,5 | riski virheravitsemukselle kasvanut |
alle 17 | aliravittu |