Siirry sisältöön
Painonhallinta

Intuitiivinen syöminen

ihmisiä juomassa kahvia
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Intuitiivisessa syömisessä painotetaan yhteyttä kehon ja mielen välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että syömistä ohjaa nälän tunne ja kehon tarpeet, eikä esimerkiksi muut tunteet tai ulkopuoliset paineet. Ilmiö ei ole uusi, mutta viime vuosina siitä on tullut yhä suositumpi tapa lähestyä ruokailua.

Paluu luonnolliseen ruokailuun

Intuitiivinen syöminen on kasvattanut suosiotaan, kun ollaan alettu etsiä vaihtoehtoja tiukoille ja rajoittaville ruokavalioille. Intuitiivisen syömisen tavoitteena on oppia kuuntelemaan kehoa ja tunnistamaan sen tarpeet. Hylkää ulkoisten kauneusihanteiden tavoittelu ja keskity siihen, mitä juuri sinun kehosi tarvitsee ollakseen terve ja hyvinvoiva.

Neljä askelta kohti intuitiivista syömistä:

  1. Syö kun olet nälkäinen. Kuuntele kehon nälkäsignaaleja ja syö, kun olet oikeasti nälkäinen. Vältä syömistä esimerkiksi vain siksi, että on tietty kellonaika tai ruokaa on tarjolla.
  2. Älä luokittele ruokia ’hyviin’ ja ’huonoihin’. Valitse ruoat mieltymyksiesi mukaan, eikä sen perusteella, mikä on ”oikein” tai ”terveellistä”. Ruokavaliota ei ole tarvetta rajoittaa liikaa, vaan anna itsellesi lupa nauttia kohtuudella myös herkuista.
  3. Kuuntele kehoasi. Opettele tunnistamaan, milloin olet kylläinen ja lopeta syöminen sen jälkeen. Älä ylitä kylläisyyden rajaa, vaan anna kehollesi aikaa prosessoida syöty ruoka.
  4. Ole lempeä itsellesi! Hyväksy se, että syöminen ei aina mene suunnitelmien mukaan. Ole armollinen ja muista, että jokainen päivä on uusi mahdollisuus aloittaa alusta.

Aloita eteneminen pienin askelin

Intuitiivisen syömisen opettelu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, vaikka minkään tietyn ruokaryhmän nauttimista ei ole rajoitettu. Käytännössä intuitiivinen syöminen ei nimittäin kuitenkaan tarkoita sitä, että voi syödä mitä tahansa määrää tai ruokaa vaan pikemminkin sitä, että syöminen tapahtuu tietoisesti ja kehon tarpeita kuunnellen. Tärkeintä on syödä tietoisesti, kohtuullisesti ja monipuolisesti. Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää muun muassa runsaasti kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja proteiinin lähteitä, on yleensä terveellistä.

Harjoittelemisen voi aloittaa esimerkiksi kiinnittämällä huomiota siihen, miltä kehossa tuntuu ennen ateriaa, sen aikana ja jälkeenpäin. Pidä päiväkirjaa siitä, mitä syöt ja miten kehosi reagoi eri ruokiin. Tämä auttaa tunnistamaan omia nälkäsignaaleja ja mieltymyksiä. Toinen hyvä tapa on opetella tunnistamaan erilaiset tunteet, jotka voivat vaikuttaa syömistottumuksiin, kuten stressi, ikävä, yksinäisyys tai tylsyys. Kun opit tunnistamaan nämä tunteet, voit kehittää muita keinoja käsitellä niitä kuin syöminen.

Luo terve suhde ruokaan

Intuitiivinen syöminen voi auttaa kehittämään tervettä suhdetta ruokaan ja omaan kehoon. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokaisen keho on erilainen, eikä intuitiivinen syöminenkään sovi kaikille. Osalla meistä on erityisiä ravitsemuksellisia tarpeita tai terveysongelmia, jotka edellyttävät tiettyjä rajoituksia ruokavalioon. Tärkeintä on löytää oma tapa syödä, joka tuntuu hyvältä omalle keholle ja mielelle.

Search