Hapate tekee jogurtin
– Moni kaipaa nykyisin vähemmän makeita välipalavaihtoehtoja. Tällaisten tuotteiden kehittäminen vaatii kuitenkin paljon työtä, jotta kaikki osa-alueet ovat tasapainossa, Valion liiketoimintapäällikkö Anni Norppa sanoo.
Nyt suomalaisten maitohyllyssä on kattava valikoima jogurtteja ja smoothieita, joissa on runsaasti makua mutta ainesosaluettelo äärimmilleen kutistettu.
Kun kuluttajatesteissä maistetaan jogurtteja eri makeustasoilla, useimmiten makeimmat versiot koetaan maukkaimmiksi. Riittävä määrä makeutta tarvitaankin tasapainottamaan jogurtin kirpeänhapanta olemusta. Kuitenkin myös kiinnostus vähemmän makeita jogurtteja kohtaan on lisääntynyt viime vuosina, ja pidemmän tähtäimen sokerivähennysten myötä suomalaiset alkavat tottua hieman vähemmän makeisiin jogurtteihin.
Jogurtin tekemisessä keskeistä on hapatteiden valinta. Jogurttia valmistetaan lisäämällä tuoreeseen maitoon hapatteita eli jogurttibakteereita. Niiden ansiosta maito paksunee jogurtiksi ja saa tutun, kirpeän makunsa.
– Valion tuotekehitys on tehnyt pitkään töitä hapatteiden ja hedelmälisien parissa eri projektien yhteydessä, ja näitä oppeja yhdistämällä olemme nyt pystyneet kehittämään hyvänmakuisen jogurtin ilman lisättyä sokeria tai makeuttajia, Norppa kertoo.
Tämä tuotesarja on rakennettu niin, että tuotteet sisältävät ainoastaan luonnonjogurttia, hedelmäsoseita ja aromeja. Nämä jogurtit voittivat makutestissä vastaavat tuotteet, joissa makeus tulee vain hedelmistä. *Lähde: Taloustutkimus Oy, Valio Luonnonjogurtti+ makutesti 11/2018, N=75
Enemmän vaihtoehtoja, vähemmän sokeria
Valio on systemaattisesti lisännyt maustamattomia, sokeroimattomia sekä 20-50 % vähemmän sokeria sisältäviä tuotevaihtoehtoja valikoimaansa. Vuodesta 2015 alkaen määrä on lähes tuplaantunut, 84 tuotevaihtoehdosta lähes 160:een.
– Sokerin vähentäminen on hyvä teko omalle terveydelle. Suomalaiset ovat onnistuneet kohtuullisen hyvin noudattamaan sokerin osalta ravitsemussuosituksia: Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan 68 % naisista ja 78 % miehistä syö sokeria suositusten mukaan eli saa sokerista alle 10 % kokonaisenergiasta, Valion ravitsemus- ja lainsäädäntöasiantuntija Hanna Kautiainen sanoo.