Juustotasting kotona — näin onnistut
Aivan kuten viinejä ja oluita, myös juustoja voi maistella tasting-hengessä. Juustonmaistelu on hauska idea esimerkiksi illanistujaisiin. Maistelu ei vaadi mitään erityisiä välineitä, aikaisempaa kokemusta tai asiantuntijuutta, vaan kiinnostus juustoja kohtaan riittää. Lue parhaat vinkit onnistuneeseen juustotastingiin.
Juustojen valinta: monta vai yhtä lajia?
Juustojen maistelu on helpointa aloittaa erilaisia juustoja kokeilemalla. Valitse lautaselle 3–5 maultaan, pehmeydeltään ja voimakkuudeltaan erilaista juustoa. Vinkit juustojen valintaan löydät näppärästä juustotarjottimen perusohjeesta. Muista ottaa kypsytetyt juustot huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen tarjoilua, jotta niiden aromit pääsevät esiin. Tuorejuustot tuodaan pöytään suoraan jääkaapista.
Jos erilaiset juustot ja niiden maistelu on jo tutumpaa, voi maisteluillan järjestää myös yhden juustotyypin ympärille. Esimerkiksi erilaisista sinihomejuustoista ja goudajuustoista löytyy suuriakin eroja niin maun kuin rakenteen suhteen.
VINKKI!
Ennen seuraavan juuston maisteluun siirtymistä makuaisti kannattaa niin sanotusti nollata, jotta suu on taas valmis uusien aromien erottamiseen. Makupaletin saa puhtaaksi vedellä ja neutraalin makuisella vesikeksillä tai vaalealla leivällä.
Juustotyypit meillä ja maailmalla
Aino Laakso
Sommelierin viinisuositukset Valion juustoille
Anna Jalas-Karjalainen
Juustoasiantuntijan vinkit juustojen maisteluun
Juusto ja olut – parhaat yhdessä
Aino Laakso