Karppaajan reseptit vähähiilihydraattiseen ruokavalioon
Vähän hiilihydraatteja, runsaasti rasvoja ja kohtuudella proteiinia: siinä ovat vähähiilihydraattisen eli VHH-ruokavalion perusteet. Toisinaan puhutaan myös karppauksesta, kun vähennetään hiilihydraattien määrää ruokavaliosta. Vähähiilihydraattisissa resepteissä haetaan vaihtoehtoja hiilihydraattipitoiselle perunalle ja pastalle ja suositaan niiden tilalla kasviksia, lihaa, kananmunaa sekä maitotuotteita.
Mitä karppaus on?
Karppaus-termin takana on tietynlainen välttämisruokavalio. Perusideana on karsia hiilihydraatteja ruokavaliosta. Riippuen karppaustyylistä, osa jättää kaikki tärkkelys- ja sokeripitoiset ruoka-aineet pois, kun taas toinen keskittyy enemmän hiilihydraattien laadun painottamiseen. Hiilihydraattien karsiutuessa lisätään hyvälaatuisten rasvojen ja proteiinin määrää ruokavaliossa.
Aamu- ja välipalaa karppaajalle
Kananmunaa pirtelössä, proteiinijauhetta smoothiessa, kananmunaa monissa muodoissa. Näillä proteiinipitoisilla resepteillä päivä lähtee ruokaisasti käyntiin.
Karppaajan lounaspöytä
Karppaaja tankkaa proteiinia myös lounaalla. Näihin resepteihin sitä tuovat muun muassa raejuusto, kananmuna ja ylikypsä lammas. Pastan karppaaja korvaa kesäkurpitsalla.
Päivällistä karppaajalle
Nämä herkulliset pääruoat syntyvät ilman pastaa, riisiä tai perunaa. Lihan rinnalle kannattaa valita reilusti kasviksia.
Karppaajan viikonloppuherkut
Karppaajakin voi syödä pizzaa, kun pohjan tekee kukkakaalista.
Maitotuotteet ja karppaus
Maitotuotteet sopivat karppaajan ruokavalioon mainiosti ravintoaineiden ja proteiinin lähteeksi. Monissa maitotuotteissa on runsaasti proteiinia: heraproteiinia ja kaseiinia. Lisää proteiineista voit lukea Proteiinien laaduissa on eroa -artikkelista.