Kihtiruokavalio
Kihti on yleistyvä niveltulehdustauti. Ruokavaliolla pyritään ennaltaehkäisemään kihtiin liittyviä niveltulehduksia alentamalla veren virtsahappopitoisuutta. Kihtiä sairastavalle sopii terveellinen ruokavalio sellaisenaan, kunhan muistaa kiinnittää muutamaan asiaan huomiota.
Kihti on yleistyvä niveltulehdustauti. Sitä esiintyy länsimaissa 2-3 %:lla aikuisista, ja heistä 80-90 % on miehiä. Sairastuneet ovat usein noin 60-vuotiaita, mutta oireita voidaan diagnosoida myös nuoremmilla aikuisilla. Kihdin yleistymistä selittää keski-iän nousu, väestön lihominen, lisääntynyt alkoholinkäyttö ja munuaisten vajaatoiminnan yleistyminen.
Äkillinen kihtikohtaus
Virtsahappoa syntyy elimistössä puriiniaineenvaihdunnan lopputuotteena. Normaalitilanteessa se eritetään virtsan mukana pois, mutta kihdissä sen aineenvaihdunta ja erityisesti virtsahapon eritys ovat häiriintyneet. Virtsahapon tuotantoa lisääviä riskitekijöitä on lihavuus, korkea verenpaine, tyypin 2 diabetes, korkeat rasva-arvot, runsas alkoholin käyttö, runsaasti puriineja sisältävä ruokavalio ja eräät harvinaiset perinnölliset aineenvaihduntahäiriöt. Virtsahapon eritystä puolestaan vähentävät munuaisten vajaatoiminta ja monet lääkkeet, kuten nesteenpoistajat.
Kihtikohtaus on tyypillisesti äkillinen ja ohimenevä, mutta kivulias nivelen tulehdus, joka johtuu uraatin eli virtsahapon kiteytymisestä nivelen sisällä. Veren virtsahappopitoisuuden ylittäessä normaalialueen ylärajan, riski kiteiden muodostumisesta kasvaa. Normaalialueen yläraja veren uraattiarvoissa on miehillä 480 µmol/l ja naisilla 350 µmol/l. Uraattikiteet aiheuttavat ärsytyksen ja tulehdusreaktion: nivel turpoaa, punoittaa, kuumottaa ja on kosketusarka. Kipua voi hoitaa jääpussilla ja levolla.
Ruokavaliohoito
Kihtiruokavaliolla pyritään ennaltaehkäisemään kihtiin liittyviä niveltulehduksia alentamalla veren virtsahappopitoisuutta, joten siinä vältetään runsaasti puriiniaineita sisältäviä ruokia. Ruokavaliohoidolla voidaan alentaa veren uraattitasoa noin 50-100 umol/l.
Kihtiä sairastavalle sopii terveellinen ruokavalio sellaisenaan, kunhan muistaa kiinnittää muutamaan asiaan huomiota. Jos ruokavaliota ja ehkä muitakin elintapoja pystyy muuttamaan, tarvitaan kihtilääkitystä vain harvoin lisänä.
Kihtiruokavalion lyhyt muistilista:
- Juo runsaasti vettä.
- Vältä alkoholia, erityisesti olutta.
- Älä syö pikkukaloja tai kalan ja siipikarjan nahkaa.
- Vältä sisäelimiä ja syö punaista lihaa kohtuudella.
- Käytä proteiininlähteinä vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita päivittäin.
- Suosi lautasmallin mukaista ruokavaliota, jossa on runsaasti kasviksia.