Koululaisen ateriarytmi ja arkiruokailu
Monipuolinen arkiruoka oikein ajoitettuna muodostaa hyvän ravitsemuksen perustan. Tasainen ateriarytmi auttaa jaksamaan niin koulussa kuin harrastuksissakin. Käytännössä tämä tarkoittaa ateriointia 3–4 tunnin välein. Erityisesti urheileville lapsille ja nuorille aterioiden ja välipalojen ajoituksella on iso merkitys.
Säännöllisellä aterioinnilla tarkoitetaan tavanomaisesti aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan nauttimista. Paljon liikkuva saattaa tarvita vielä lisävälipalan. Verensokeri pysyy tasaisena, kun ateriavälit ovat tarpeeksi lyhyitä, eikä hallitsematon nälkä pääse tällöin yllättämään. On hyvä muistaa, että säännöllisellä syömisellä ei kuitenkaan tarkoiteta jatkuvaa napostelua. Lisäksi välipalojen laadun tulisi olla yhtä hyvä kuin pääaterioidenkin. Välipaloista kannattaa koota tasapainoisia ja monipuolisia kokonaisuuksia, eikä vain makeannälkää tyydyttäviä sokeripitoisia herkkuja.
Välipalastrategia
Välipalan tarve yllättää usein matkalla tai tilanteessa, jossa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla juuri sillä hetkellä. Laadi siis oma välipalastrategiasi:
1. Missä nälkä yllättää?
Viimeisellä oppitunnilla, kotimatkalla, harjoitusten jälkeen vai iltapäivätoiminnassa.
2. Miten voisit estää katastrofinälän ja pitää välipaloja saatavilla hädän hetkellä?
Reppuun, treenikassiin tai harrastekassiin voi varata huoneenlämmössä säilyviä eväitä.
3. Kokeile säännöllistä ateriarytmiä viikon ajan ja katso miten voit. Aloita aamupalasta!