Siirry sisältöön
Painonhallinta

Laihduttajan ruokavalio

Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Laihduttamiseen ja painonhallintaan ei ole yhtä oikeaa menetelmää, joka sopisi kaikille. Monille toimivat parhaiten pienet, mutta pysyvät muutokset, jotka tukevat monipuolisen ja terveellisen ruokavalion noudattamista. Tämä voi kuitenkin tuntua liian hitaalta, sillä tuloksia saattaa joutua odottamaan viikkoja tai jopa kuukausia. Joillekin voi siksi sopia tiukempi startti, jonka jälkeen siirrytään maltillisempaan painonhallintaan.

Suosi ravintoainetiheää ruokaa

Usein ajatellaan, että painon pudottaminen perustuu ainoastaan yksinkertaiseen periaatteeseen: syö vähemmän kuin kulutat. Käytännössä asia ei kuitenkaan ole näin suoraviivaista, sillä ihmisen keho on monimutkainen järjestelmä, jossa painonhallintaan vaikuttavat lukuisat fysiologiset, psykologiset ja ympäristön tekijät. Esimerkiksi liian niukka syöminen voi hidastaa aineenvaihduntaa, mikä vaikeuttaa painonpudotusta. Jatkuva näläntunne ei myöskään ole kestävää tai hyvinvointia edistävää. Joitakin muutoksia elintapoihin tulisi kuitenkin tehdä, jotta painonpudotus onnistuu.

Laadukas ravinto auttaa säilyttämään lihasmassaa ja ylläpitämään kylläisyyttä, mikä on olennaista painonhallinnan onnistumiseksi. Kun ruokamäärää vähennetään, on tärkeää kiinnittää huomiota ruoan koostumukseen. Riittävä proteiinin saanti on erityisen tärkeää, sillä proteiini edistää lihasmassan säilymistä laihdutuksen aikana. Onkin hyvä varmistaa, että jokainen ateria sisältää riittävästi proteiinia. Myös kuidun saannista on hyvä huolehtia, vaikka määrällisesti ruokaa olisi lautasella tavanomaista vähemmän.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve pysyy laihdutettaessa ennallaan. Haasteeksi voi kuitenkin koitua näiden tärkeiden ravintoaineiden riittävä saanti aiempaa pienemmästä ruokamäärästä. Aterioiden huolellinen suunnittelu auttaa suosimaan ja painottamaan ravintoainetiheitä vaihtoehtoja. Syömällä monipuolisesti ja säännöllisesti ei lisäravintoainevalmisteita yleensä tarvita.

Jos et ole varma, saatko ruokavaliostasi riittävästi ravintoaineita, käy arvioimassa esimerkiksi proteiinin, D-vitamiinin ja kalsiumin saantiasi helpoilla laskureilla.

Search