Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Lämpöä lautaselle! 10 lohturuokaa syksyn pimeneviin iltoihin 

Syksyn tullen kesäiset salaatit ja ulkona kokatut grilliherkut vaihtuvat syvempiin makuihin ja tuhdimpiin lohturuokiin.  

Kun ilma alkaa viiletä ja ulkona hämärtää, alkaa vatsakin vaatia sisäistä lämpöä ja lohtua. Satokauden juurekset, sienet ja kurpitsat houkuttelevat kokeilemaan uudenlaisia pastoja, pitkään haudutettuja patoja ja ruokia, jotka maistuvat aivan erityisen ihanalta pitkän viikon jälkeen kynttilänvalossa.

1. Karamellisoitu kaali-makkarapasta 

Oletko koskaan kokeillut kaalia pastan joukossa? Kokonainen varhaiskaali uppoaa herkullisen syyspastan joukkoon, kun sen karamellisoi kunnolla voin kanssa ja höystää siirapilla, valkosipulilla ja timjamilla. Mausteinen raakamakkara on mainio pari makealle kaalille. Viimeistele annos väkevällä sinapilla, crème fraîchella ja parmesanilla. 

2. Nduja-mascarponepasta   

Tämä muutaman raaka-aineen pasta valmistuu nopeasti täyteläisestä mascarponesta ja tulisesta salamilevitteestä. Kastike on niin helppo tehdä, että sen pyöräyttää samassa ajassa kuin pasta kiehuu. Yksinkertaisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pastasta puuttuisi makua, päinvastoin – pehmeän tuorejuuston ja ndujan yhdistelmä on aivan vastustamaton.

3. Moskovan pata 

Uunissa rakkaudella ja hartaudella hautuva lihapata on lohturuokaa parhaimmillaan. Moskovan pata saa syvän makunsa suolakurkuista, smetanasta ja AURA juustosta. Tuhdin pataruoan kaveriksi sopivat keitetyt perunat ja rapeakuorinen leipä, jolla on ihana moppailla lautaselta viimeisetkin kastikkeen rippeet.

4. Tomaatti-mascarponerisotto 

Mehevät risotot kuuluvat syksyyn! Miedon makuinen tomaattirisotto on parhaimmillaan silloin, kun hauduttelet sen pehmeistä ja kunnolla kypsistä tomaateista. Samettinen kasvisherkku kruunataan pehmeällä mascarponella ja tuoreella basilikalla.

5. Orzo-sienirisotto    

Pastan ja risoton rakkauslapsi orzotto eli pienestä jyväpastasta keitelty ruoka on hauska vaihtoehto perinteiselle risotolle. Valmistustapakin on sama: orzoa hämmennellään kasvisliemen kera, kunnes se muuttuu upean kermaiseksi. Päälle paistetaan rapea päällinen pekonista, sipulista ja sienistä.

6. Detroit-pannupizza  

Nurinkurin täytettävä Detroit-pannupizza on supertrendikäs herkku, joka hieman yllättäen viimeistellään tomaattikastikkeella. Paksussa pannupizzassa ei tarvitse todellakaan säästellä juustossa, sillä detroitilaisen pizzan salaisuus on rapsakassa juustoreunassa eli “fricossa”. Osa juustosta valuu pohjan ja vuoan väliin muodostaen pizzaan pitsimäisen ja lähes karamellisoituneen reunan.

7. Pulled pork -lasagne   

Mehevä lasagne on monen lempiruokaa, eikä ihme: tuhti vuokaruoka lämmittää kehoa ja mieltä. Perinteisen jauhelihakastike-valkokastikeyhdistelmän lisäksi kannattaa kokeilla myös muita täytevaihtoehtoja. Nyhtöpossulla ja pippurisella juustokastikkeella täytetty lasagne on mausteisen muhkeaa syysruokaa, joka maistuu myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

8. Hokkaido-kurpitsapasta  

Uunissa paahdettu kurpitsa toimii hyvin monissa erilaisissa syksyisissä ruokalajeissa. Tässä helpossa pastassa upean värinen hokkaidokurpitsa pääsee kunnolla oikeuksiinsa.  Pinjansiemenillä ja babypinaatilla ryyditetty ruoka viimeistellään täyteläisellä Mustaleimalla.

9. Luumuinen lihapata 

Syksyisiä hedelmiä kannattaa upottaa myös suolaisiin ruokiin. Liilat luumut tuovat pitkään haudutettuun lihapataan kaunista väriä ja mukavan makeaa makua. Timjamilla ja laakerinlehdillä maustettu pata viimeistellään crème fraîchella. Laadukas liha ja kokin kärsivällisyys takaavat lopputuloksen, joka maistuu viikonloppuiltana aivan erityisen hyvälle.  

10. One pot marry me -pasta 

Yhden pannun taktiikalla valmistuva hittipasta on koukuttava yhdistelmä valkoviiniä, kermaa ja aurinkokuivattua tomaattia. Kanan paistileikkeet kypsyvät maukkaassa kastikkeessa vastustamattoman meheviksi ja pehmeiksi. Tuoreilla yrteillä ja parmesanilla viimeistelty pasta hurmaa kenet tahansa pimenevässä illassa.


Search