Läpi harmaan kiven: laktoosittomat tuotteet syntyivät vastoinkäymisten kautta
Moni merkittävä innovaatio on syntynyt onnellisten yhteensattumien summana – joskus jopa vastoin yleistä mielipidettä. Tämä kaikki pätee myös Valion laktoosittomiin tuotteisiin, joiden syntytarina on kuin jännittävä jatkokertomus.
Matti Harju, mies joka ei tunne sanaa mahdottomuus
Elettiin vuotta 1974 kun Matti Harju opiskeli Teknisessä korkeakoulussa Otaniemessä. Nuoren miehen erikoistumisopinnot koskivat tuolloin biotekniikkaa ja elintarviketeknologiaa. Neljännen vuoden tehdassuunnittelun kurssilla Harju päätyi sattumalta ryhmään, joka sai tehtävän Valiolta: suunnitelkaa heran suolanpoistolaitos Lapinlahden tehtaalle. Kun projekti oli ohi, Valiolta kysyttiin, olisiko kiinnostusta kesätöihin. Harjun vastaus tuolloin oli: ”Voisin vaikka tulla!” Kesätyö Valion laboratoriossa johti seuraavaan kysymykseen: Kiinnostaisiko diplomityö Valiolla? Ja tämän seurauksena tammikuussa 1975 Harju aloitti diplomityönsä, joka käsitteli rehuhiivan kasvatusta herassa. Syyskuussa seurasi uusi kysymys: kiinnostaisiko työpaikka Valiolla? Ja tämän seurauksena Harju aloitti työuransa talossa tittelillä uusprosessikäynnistäjä. Laktoosittomien tuotteiden syntytarinassa tähän kohtaan laitetaan merkki, sillä siitä kaikki alkoi.
Kaikki lähti liikkeelle herasta
Valio oli jo päättänyt lähteä jalostamaan heraa, jota oli siihen asti käytetty lähinnä sikaloiden tarpeisiin ja rehuksi. Nyt hera päätettiin jalostaa elintarvikekäyttöön ja Harju oli avaamassa tähän tarkoitukseen kahta tuotantolinjaa. Tämän työn tuloksena hera saatiin vähitellen elintarvikekäyttöön ja siitä tuli olennainen osa esimerkiksi äidinmaidonkorvikkeiden valmistusta.
”Ajatuksissa oli tuoda markkinoille maito, joka sopisi laktoosi-intoleranttien lisäksi diabeetikoille ja laihduttajille.”
”Valiolla kehitettiin menetelmä, jolla pystyttiin määrittämään hyvinkin pienet laktoosipitoisuudet”
”Miljoona litraa myytiin kahdessa kuukaudessa”
Termejä maidon matkan varrelta:
Laktoosin hydrolyysi: Maitosokeri eli laktoosi pilkotaan glukoosiksi ja galaktoosiksi laktaasientsyymin avulla. Laktoosi on melko vähän makea, glukoosi ja galaktoosi ovat sitä makeampia. Hydrolyysin aikana maito muuttuu makeammaksi.
Glukoosi: Glukoosi eli rypälesokeri, on yksi yleisimmistä sokereista.
Galaktoosi: Biologisesti tärkeä sokeri, jota esiintyy monissa luonnontuotteissa.
Kromatografinen erotusmenetelmä: Laktoosin erottaminen maidosta mekaanisesti, kromatografian avulla. Kromatografia perustuu eri aineiden erilaiseen kulkeutumisnopeuteen kantaja-aineessa. Käytännössä laktoosin erotus tapahtuu n. 8 metriä korkeassa ja 3 metriä halkaisijaltaan olevassa pylväässä, joka sisältää laktoosia pidättävän huokoisen rakenteen. Yksinkertaisesti kuvattuna laktoosi kulkeutuu pylvääseen maidon muita ainesosia hitaammin ja se saadaan näin erotettua maidosta erilliseksi liuokseksi.
Heramelassi: Tiivistetty hera eli hera, josta osa vedestä on poistettu, yleensä haihduttamalla.
Demineralisointi: Suolojen poistaminen.
ESL: Extended Shelf Life eli pidennetty hyllyikä. Tällä tavalla käsitelty tuote säilyy paremmin ja sillä on pidempi myynti- ja käyttöikä. Menetelmä perustuu sekä hiukan normaalia pastörointia voimakkaampaan kuumennukseen että pakkaustekniikkaan, jossa bakteerien pääsy pakattavaan tuotteeseen on minimoitu.
Kalvotekniikka: Maidon erotustekniikka, joka perustuu molekyylien kokoon, diffuusioon ja ionivaraukseen. Sillä saadaan maidon rakenne erotettua pieniin komponentteihin.