Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Liivatteen käyttö leivonnassa: näin onnistut!

Liivatteen käyttö leivonnassa: näin onnistut!
Anna
Valio Koekeittiö

Reseptejä työkseen kehittelevä Anna ammentaa ideansa ajankohtaisista ruokailmiöistä.

Liivate on helppokäyttöinen, edullinen ja hyvin toimiva hyydytysaine. Monet turhaan pelkäävät sen käyttöä, sillä muutamalla niksillä se sujuu mainiosti. Agar-agar, hyytelösokeri ja Vegegel ovat kasviperäisiä vaihtoehtoja liivatteelle.

Tip icon

Mitä on liivate?

Liivate eli elintarvikegelatiini on eläinkunnan proteiinia, kollageenia. Se sulaa kuumennettaessa ja jähmettyy jäähtyessään. Liivatetta myydään sekä lehtinä että jauheena, mutta lehdet ovat suomalaisissa resepteissä selvästi yleisempiä.

Liivatteen käyttö juustokakussa

Valio Koekeittiön vinkeillä teet onnistuneen juustokakun.

Tip icon

Tuoreet hedelmät voivat estää liivatteen toiminnan

Tietyt tuoreet hedelmät, kuten kiivi, viikuna, ananas, mango ja papaija estävät liivatteen toiminnan, sillä niiden sisältämä entsyymi hajottaa proteiinia. Siksi nämä hedelmät kannattaa lämmittää ennen täytteeseen lisäämistä tai lisätä vasta valmiin, hyytyneen kakun tai jälkiruoan koristeeksi. Säilykehedelmillä ei ole kyseistä vaikutusta. Lisäksi tuore kiivi ja ananas reagoivat maitotuotteiden kanssa niin, että ne alkavat maistua karvaalta, joten niitä ei kannata käyttää maitopohjaisen juustokakun valmistuksessa.

”Kokeile vinkkejä rohkeasti ja onnistu!”

Search