Lisää kasviksia ruokavalioon näiden helppojen arkiruokien avulla
Vihannesten lisääminen lautaselle on yllättävän helppoa. Muutamaa niksiä kokeilemalla ja tuttuja ruokia tuunaamalla saat vihanneksia mukaan arkiruokiin kuin huomaamatta.
Moni perinteinen arkiruoka on jo valmiiksi kasvispitoinen, vaikka asiaa tulee harvemmin ajatelleeksi. Keitot, kaalilaatikko ja gratiinit sisältävät usein roppakaupalla vihanneksia ja juureksia. Myös lämpimien kasvislisukkeiden ja mielikuvituksellisten salaattien tekeminen on helppoa. Näiden reseptien avulla pääset hyvin alkuun!
Ruokaisa panzanella
Italialainen leipäsalaatti on mainio lounasruoka, joka sisältää sopivassa suhteessa raikkaita kasviksia, rapsakoita leipäpaloja ja proteiinia, joka pitää nälkää loitolla. Tässä versiossa tomaatit, oliivit ja muut vihannekset saavat kaverikseen Gold&Green®-suikaleita ja salaattijuustoa. Itse tehty etikkainen kastike viimeistelee annoksen.
Kaalilaatikko
Perinteinen kaalilaatikko on sekä erinomainen tapa syödä reilusti kaalia kerralla että mainio sesonkiherkku, jonka valmistaminen ei kurita lompakkoa. Laatikkoon uppoaa myös aimo annos sipulia, joten kasviksia tulee nautittua yhdessä annoksessa parisensataa grammaa. Uunissa mehevän makeaksi hautuva ruoka kestää hyvin myös säilytystä ja vain paranee jääkaapissa.
Peltiporkkanat
Jos kaipaat kurkun ja tomaatin tilalle helppoja kasvisvaihtoehtoja, kokeile uunijuureksia! Lämpimät kasvislisukkeet sopivat hyvin kaikenlaisten ruokien kylkeen ja maistuvat myös sellaisenaan esimerkiksi välipalana. Peltiporkkanoiden valmistamiseen uppoaa kokonainen kilon porkkanapussi. Koukuttavan hyvä maustekastike takaa, että porkkanoita tulee naposteltua useampi. Porkkanoita kannattaa nautiskella kypsennettynä myös terveyshyötyjen kannalta, sillä porkkanoiden beetakaroteeni imeytyy paremmin kypsennetyistä kasviksista.
Borssikeitto
Kasviskeittojen klassikko borssikeitto juhlistaa juureksia. Hapan keitto maistuu sellaisenaan ja muuntuu entistäkin ruokaisammaksi lisäämällä siihen sianlihaa tai savuista kasviproteiinia. Pekoni ja savukylki sopivat soppaan erityisen hyvin, mutta samantyyppistä makua saa aikaan esimerkiksi savutofun avulla. Keitto viimeistellään reilulla lusikallisella smetanaa.
Lohta ja kukkakaaliriisiä
Kukkakaalirouhe on loistava vaihtoehto riisille. Kukkakaali pysyy mukavan napakkana myös kypsentäessä ja toimii hyvänä lisukkeena erilaisille kastikkeille ja proteiineille. Tässä reseptissä kukkakaalipeti peitellään lohella ja valmiilla curry-kastikkeella. Helppo vuokaruoka sujahtaa uuniin alle vartissa.
Munakoisolasagne
Myös pastan korvaaminen kasviksilla kokonaan tai osittain on näpsäkkä tapa lisätä vihanneksia ruokavalioon. Lasagnen pastalevyjen tilalla kannattaa kokeilla munakoisoa, jonka lihaisa ja mehevä rakenne sopii uuniruokaan täydellisesti ja tuo siihen oivaa lisämakua. Voit testata lasagnelevyinä munakoison sijaan myös kesäkurpitsaa.
Arkikana ja dippi
Kasvisten kypsentäminen onnistuu helpoiten pellillä. Samaan aikaan kannattaa paahtaa paljon erilaisia vihanneksia ja hyödyntää niitä myös sosekeitoissa tai kastikkeissa. Uunissa voi samalla kypsentää myös taco-maustettua kanaa, niin koko ateria valmistuu näppärästi kerralla.
Paahdetut kasvikset ja tahinijogurtti
Uunissa kypsennettyihin kasviksiin saa kivaa vaihtelua uusien mausteiden ja erilaisten kastikkeiden avulla. Itämaiseen tyyliin sumakilla, tahinilla ja sitruunamehulla maustettu jogurttikastike säestää loistavasti kasvisten paahteista makua. Voit tarjoilla annoksen rentoon ravintolatyyliin näin: tee jogurttikastikkeesta laakealle vadille peti, asettele uunikasvikset päälle ja viimeistele tirauksella sitruunaa.
Mausteinen kasvispata
Kasviksia saa kypsennettyä kerralla roppakaupalla myös padassa. Haudutellut, ronskisti leikatut kasvikset herkullisessa liemessä ovat passeli vaihtoehto perinteiselle lihapadalle. Mausteisen kasvispadan voi koota omista lempikasviksista tai käyttää tämän reseptin tapaan munakoisoa, paprikaa ja kukkakaalia. Kikherneet tuovat pataan proteiinia ja kivoja sattumia. Pata käy ateriaksi sellaisenaan ja toimii hyvin myös riisin tai naan-leivän kanssa.
Talvisalaatti
Salaatin syömisestä ei tarvitse luopua talvellakaan. Kun kotimaisia kasviksia ei ole saatavilla, salaatin voi koostaa sesongin hedelmistä ja paahdetuista juureksista. Porkkanan ja palsternakan pariksi sopivat hyvin esimerkiksi sitrukset, kuten ihanan pirteät klementiinit. Ruokaisuutta salaattiin tuovat kikherneet ja lisämakua salaattijuusto. Kastikkeeksi riittää vaalea balsamico, jonka hapokkuus ja pieni makeus kruunaavat salaatin.
Arjen possu-juuresvuoka
Juurekset sopivat hyvin myös possun pariksi uuniin. Tässä ruoassa kasvislisuke valmistuu kuin itsestään, kun suikaloidut kasvikset eli kaali, peruna ja porkkana ladotaan uunivuokaan marinoitujen kasslerpihvien alle. Juurekset muhivat possun alla ihanan pehmeiksi, ja ruokakerma takaa ruoan herkullisuuden.