Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Lohen graavaus on yllättävän helppoa – näillä ohjeilla onnistut

Lohen graavaus
Jaana
Valio Koekeittiö

Reseptejä työkseen kehittelevä Jaana ammentaa ideansa ajankohtaisista ruokailmiöistä.

Ohueksi siivutettu sokerisuolattu lohi on juhlapöytien klassikko, joka sopii niin jouluun kuin juhannukseen. Älä arastele valmistaa graavattu kala itse. Kun perusasiat ovat hallussa, kalan graavaaminen sujuu helposti myös kotikeittiössä.

Graavaaminen on kalan raakakypsyttämistä suolalla. Perinteiseen graavikalaan riittää suolan lisäksi tuore tilli ja ripaus sokeria. Jos kaipaat kalaan lisämakua, maustamiseen sopivat myös erilaiset marjat, hedelmät ja gini sekä konjakki.

Pyyntituore kala on kaiken a ja o

Yksi graavauksen tärkeimmistä vaiheista tapahtuu jo kaupassa: valitse ostoskoriin aina pyyntituoretta kalaa. Tuore kala tuoksuu raikkaalta, ja fileen pinta on kiinteä sekä kiiltävä. Pidä myös huolta, ettei kala pääse lämpenemään pitkällä ostosreissulla.

Graavikalalle makua marjoista, hedelmistä ja tilkasta konjakkia

Perinteisen suolan ja tillin lisäksi graavikalan maustamiseen sopivat erilaiset pippurit, marjat, hedelmät ja alkoholit. Marjat tuovat kalaan Suomen luonnon parhaita makuja ja värjäävät kalan pinnan kauniiksi. Konjakki ja gini puolestaan antavat kalaan hienostunutta aromia kalan omaa makua peittämättä.

Lohen lisäksi siika on mainio kala graavattavaksi. Hienostunut graavisiika valmistuu helposti, ja maustuu jääkaapissa vielä lohta nopeammin. Nämä kekseliäästi maustetut kalaherkut muistetaan, ja reseptejä kysellään vielä seuraavissakin juhlissa.

Viisi vinkkiä kalan graavaukseen

Jos et halua tai ehdi valmistaa kalaa itse, kaupan valmiin kalan rinnalle voi valmistaa herkullisen kastikkeen. Näin saat ripauksen omaa kädenjälkeä juhlapöytään.

  1. Käytä karkeaa merisuolaa, joka imeytyy kalaan vähän kerrallaan.
  2. Ripaus sokeria tasapainottaa makua, tekee kalan rakenteesta pehmeän ja nopeuttaa graavautumista.
  3. Ota tarjoiltavaksi vain se määrä graavikalaa, kun arviot syötävän. Pitkään pöydässä seissyttä kalaa ei ole turvallista säilyttää ja tarjoilla uudelleen.
  4. Välty juhlakiireeltä ja säästä rahaa: valmista graavilohi hyvissä ajoin ennen juhlia pakastimeen. Mausta kala ohjeen mukaan ja pakkaa hyvin. Pakasta. Ota kala sulamaan jääkaappiin, jossa se graavautuu sulaessaan. Tartu siis kalatarjoukseen jo ennen sesonkia. Graavikala säilyy pakastimessa muutaman kuukauden.
  5. Hurmaa juhlavieraat maustetuilla graavikaloilla ja kauniilla esillepanolla. Kokeile vaikkapa marjoja: mustikkaa, puolukkaa tai katajanmarjaa. Käytä koristelussa havuja, tuoreita yrttejä ja sitruunaa.

Search