Mitä haittaa liiasta suolasta on?
Natrium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan elimistössä mm. nestetasapainon ylläpitämiseen sekä hermoston ja lihasten toimintaan. Ruoka-aineet kuten maito, liha ja muna sisältävät luontaisesti pieniä määriä natriumia. Natriumia saadaan kuitenkin aivan liiallisesti ruokasuolan muodossa ja liika natrium aiheuttaa monia terveyden kannalta haitallisia vaikutuksia.
Runsas suolan saanti kerää nestettä ja kohottaa verenpainetta
Runsas natriumin saanti lisää verenpaineen nousua iän myötä. Kohonnut verenpaine vastaavasti lisää aivohalvauksen, sepelvaltimotaudin ja muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä. On arvioitu, että suomalaisten elinikä pitenisi keskimäärin 8 – 10 vuodella, jos verenpaineemme pysyisi läpi elämän ihanteellisella alle 120/80 mmHg tasolla.
Suola myös jäykistää verisuonen seinämiä ja niiden kimmoisuus vähenee. Nämä muutokset heikentävät sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa. Lisäksi suola sitoo nestettä elimistössä ja aiheuttaa painon nousua ja turvotusta. Erityisesti turvotus nilkoissa, sormissa ja silmien alla voivat olla merkkejä liiallisesta suolan käytöstä.
Munuaisilla on keskeinen merkitys suola- ja nestetasapainon säätelyssä. Kun suolaa saadaan jatkuvasti liikaa, munuaiset alkavat vähitellen kuormittua. Suolan saannin rajoittaminen on osoitettu hyödylliseksi munuaisten vajaatoiminaan yhteydessä.
Suolan muut haitat
Runsas suolan saanti lisää mahasyövän riskiä, erityisesti yhdessä Helikobakteeri-infektion kanssa. Suola todennäköisesti pahentaa Helikobakteerin aiheuttamaa mahan limakalvojen tulehdusta ja altistaa näin pahanlaatuisille muutoksille.
Muistisairauksien riskiä voidaan vähentää ennaltaehkäisemällä ja hoitamalla kohonnutta verenpainetta. Suomessa todetaan vuosittain n. 15 000 uutta muistisairaustapausta. Suolan käytön vähentäminen pienentää astmaatikoilla keuhkoputkien supistumistaipumusta ja helpottaa astmaoireita.
Ruokasuolan natrium lisää kalsiumin erittymistä virtsaan, joten runsas suolan saanti voi altistaa osteoporoosille.
Kalium toimii elimistössä päinvastoin kuin natrium
Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön nestetasapainoa. Se osallistuu myös entsyymitoimintojen säätelyyn, vaikuttaen mm. sokeriaineenvaihduntaan ja kilpirauhashormonien eritykseen. Kalium on erityisen tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston normaalille toiminnalle osana monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja.
Kalium mm. edistää verenpaineen pysymistä normaalina sekä edistää hermoston ja lihasten normaalia toimintaa. Eniten kalium näyttää hyödyttävän niitä, joilla suolan saanti on runsasta. Natriumin saannin vähentäminen ruokavaliosta ja hyvien kaliumin lähteiden lisääminen näyttää tarjoavan parhaan lopputuloksen.
Kansainvälinen tavoite verenpaineen alentamiseksi
Maailman terveysjärjestö WHO:lla on kansainvälinen tavoite, jonka mukaan kohonnutta verenpainetta sairastavien osuus saadaan laskemaan vuoteen 2025 mennessä 25 %. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokset (THL) tekemän ennusteen mukaan korkeaa verenpainetta esiintyisi Suomessa tällöin 32,0 prosentilla miehistä ja 19,1 prosentilla naisista, jos kehitys jatkuu nykyisenkaltaisena.
THL:n FINRISKI 2017 -tutkimuksen mukaan korkeita verenpainearvoja mitattiin vuonna 2017 37 %:lta 30 vuotta täyttäneistä naisista ja 45 %:lta miehistä. Tähän joukkoon lukeutuivat he, joilla ei ollut verenpainelääkitystä sekä he, joilla lääkityksestä huolimatta oli korkea verenpaine. Lue lisää THL:n tiedotteesta.