Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Munuaispotilaan ruokavalio

Munuaispotilaan ruokavalio
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!


Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.

Munuaispotilaan ruokavalio suunnitellaan yksilöllisesti ottaen huomioon munuaisten vajaatoiminnan etenemisvaihe. Laillistettu ravitsemusterapeutti osaa auttaa oikeanlaisen ruokavalion suunnittelussa, ja auttaa löytämään kullekin sopivat ratkaisut.

Oikein suunnitellulla ja toteutetulla ruokavaliolla voidaan hidastaa munuaisten vajaatoiminnan etenemistä jopa vuosia. Ruokavaliossa rajoitetaan natriumin, fosforin (eli fosfaatin) ja proteiinin saantia, ja pidemmälle edenneessä vajaatoiminnassa voidaan tarvita myös kaliumin rajoittamista. Rajoituksista huolimatta ruokavalion tulisi olla mahdollisimman monipuolinen ja ravintoaineiden saanti riittävää.

Ruokavalion keskeiset suositukset ovat:

  • Fosforin saannin rajoittaminen: Rajoitetaan maitotuotteita ja käytetään täysjyväviljan sijaan vaaleita viljatuotteita. Fosfaatteja saattaa esiintyä myös elintarvikkeiden lisäaineina (E338-343 ja E450-E452).
  • Proteiinin saannin rajoittaminen: Koska fosfori ja proteiini esiintyvät samoissa ruoka-aineissa, valitaan proteiininlähteitä, joissa on mahdollisimman vähän fosfaatteja.
  • Tavoitteena on rajoittaa suolan saanti alle 5 grammaan päivässä.
  • Kaliumin rajoittaminen tarpeen mukaan.

Fosfori

Munuaisten vajaatoiminnassa elimistö ei poista fosforia tehokkaasti, mikä johtaa veren fosforipitoisuuden nousuun ja sitä kautta kalsiumin aineenvaihdunnan häiriöön. Tämä lisää lisäkilpirauhasen erittämän parathormonin pitoisuutta, mikä puolestaan irrottaa kalsiumia ja fosforia luustosta. Näin osteoporoosin ja ateroskleroosin riski  kasvaa, ja kalsiumin kertyminen pehmytkudoksiin lisääntyy.

Proteiinia tarvitaan jaksamisen ja sairauden paremman ennusteen kannalta, mutta samalla fosforin saantia tulisi rajoittaa. Siksi eläinperäisistä proteiininlähteistä suositellaan vähärasvaista lihaa, broileria, kalkkunaa, kalaa ja katkarapuja. Suosi maustamattomia ja suolaamattomia tuotteita, joissa ei ole fosforia lisäaineena (esimerkiksi E338-343 ja E450-452). Maitotuotteita voidaan korvata kaurapohjaisilla valmisteilla, joita ei ole täydennetty trikalsiumfosfaatilla. Juustoista suositellaan pehmeitä vaihtoehtoja, kuten kotijuustoa ja raejuustoa. Kasvikunnan proteiininlähteistä hyviä ovat vaaleat viljavalmisteet, linssit, pavut ja kikherneet.

Tip icon

Valio Oddlygood® kaurajuoma sopii munuaispotilaan ruokavalioon

Valio Oddlygood® kaurajuoma sisältää:

  • fosforia 54 mg / 100 g
  • kaliumia 50 mg / 100 g

Valio Oddlygood® kaurajuoman fosfori tulee yksinomaan kaurajauhoista. Valio Oddlygood® Barista sisältää luontaisen fosforin lisäksi myös fosforia lisäaineena.

Valio Oddlygood® gurteissa fosforia tulee sekä kalsiumlisän sisältämästä fosforista että kaurajauhon luontaisesta fosforista. Gurtit sisältävät:

  • fosforia 100 mg / 100 g
  • kaliumia 50 mg / 100 g

Valio ValSa® tuotteet sisältävät vähemmän suolaa

Valio ValSa® Oivariini® rasvalevitteissä on 30-50 % vähemmän suolaa kuin vastaavissa tavanomaisissa rasvalevitteissä ja Valio ValSa® juustoissa jopa 35-50 % vähemmän suolaa kuin vastaavissa tavanomaisissa juustoissa.

Sydänmerkki-tuotteet

Valiolla on laaja valikoima Sydänmerkki-tuotteita. Sydänmerkki-tuote on parempi valinta omassa tuoteryhmässään. Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatu on kohdallaan, suolan ja sokerin määrä on maltillinen ja/tai kuitua on reilusti.

Search