Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Näin onnistut: karitsan marinointi ja rosmariinikylpy

Näin onnistut: karitsan marinointi ja rosmariinikylpy
Ilona Köckritz-Perkiö
Ilona Köckritz-Perkiö
Valio Koekeittiö

Ilonan ruokatekemisessä heijastuu vahva kiinnostus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja liikuntaan. Herkuttelu on kuitenkin välillä tarpeen – onneksi.

Pääsiäisen pääaterialla herkutellaan nauttimalla karitsaa. Pelkkä ajatuskin maukkaasta, rosmariinikylvyn saaneesta karitsan potkasta tuo veden kielelle. Näillä vinkeillä saat aikaan mitä parhainta juhlaruokaa.

Karitsa on juhlaruokaa parhaimmillaan

Karitsan lihan aromikasta makua pitää vaalia valmistettavassa ruoassa. Karitsan potka ottaa hitaasti kypsyvänä luullisena ruhonosana aikansa, mutta lopputulos palkitsee haarukan pujahtaessa suuhun. Noin vuorokauden piimämarinointi ja pitkä kypsennysaika takaavat mehevän, murean ja maukkaan juhlaruoan. Herkullisen ohjeen salaisuus piilee onnistuneessa maustamisessa. Ensin liha maustuu ja mureutuu piimä-rosmariinimarinadissa. Kypsentämisen aikana lihaa mehevöitetään valelemalla sitä paistoliemellä ja ennen tarjoilua se saa vielä rosmariinikylvyn.

Kuinka paljon hyvää on tarpeeksi?

Yksi karitsanpotka painaa noin 400 g. Osa potkan painosta koostuu luusta. Varaisin jokaiselle aikuiselle ruokailijalle oman potkan, sillä potkan jakaminen etenkin juhlapöydässä on hankalaa.

Mureuta ja anna maustua yön yli

Piimän happamuus toimii lihan mureuttajana. Liha kannattaa laittaa mieluiten tuplapussiin, sillä luut voivat helposti rikkoa pussin. Pyörittele potkia huolellisesti, jotta piimämarinadi leviää kauttaaltaan lihojen pinnalle. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

karitsan palat
karitsan marinadi
karitsan marinadi rosmariini

Koska potkasta riittää reilusti syötävää, kannattaa lisukeruokia valmistaa hyvin maltillisesti. Lisukkeena maistuvat esimerkiksi:

”Herkullista pääsiäistä! ”

Search