Näin syntyy avopiiras eli galette – seitsemän nopeaa ja hyvää galettereseptiä
Täyte ladotaan pyöreän taikinan keskelle ja reunat taitellaan kiinni – siinä rosoisen ja herkullisen galeten juju. Kokeile ihanan makoisaa vadelma-punajuurigalettea tai makean suolaista AURA pekoni-viikunagalettea.
Galette on ranskalainen avopiiras, johon et tarvitse edes vuokaa: taikina kaulitaan pyöreäksi leivinpaperilla, täytteet kootaan keskelle ja reunat käännetään täytteen päälle. Tiskiä säästyy ja ulkomuodosta tulee rennon röpelöinen.
Helppo galettetaikina nypitään voista, vehnäjauhoista ja vedestä, ja sen annetaan levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä puolisen tuntia. Näin taikina on helppo kaulia. Täytteeksi sopii yhtä hyvin makea ja suolainen: kirpeät vadelmat, mustikat ja herukat maistuvat pehmeän herkullisilta, kun niihin yhdistää jotain kermaista, kuten vaniljakreemiä tai crème fraîchea. Kokeile makeisiin galetteihin myös hedelmiä, kuten päärynää, viikunaa tai omenaa.
Myös suolaisen piiraan täytteeksi käy lähes mikä vain, mitä jääkaapista sattuu löytymään: kasvikset, sienet, makkarat ja kala ovat oivia piirakkatäytteitä. Erityisen herkulliselta galetessa maistuu kevään herkku parsa, kesäsadon peruna, sekä syksyinen sipuli.
Jos jääkaapissa on kasvisten tähteitä ja juustoa, tee hävikkipiirakka ja heittele sekaan kaikki rippeet. Galetteen käyvät myös kaikki juustot tuorejuustosta fetaan ja parmesaaniin. Vältä kuitenkin liian kosteaa täytettä, sillä ylimääräinen kosteus saattaa valua taikinan läpi pellille.
Seitsemän ihanaa galettereseptiä
Koska galette tehdään suoraan pellille ja aineksia voi varioida loputtomiin, se sopii hyvin vaikka mökkioloissa kokattavaksi. Piirakkavuoan puute ei haittaa ja kaulimeksikin käy tarvittaessa esimerkiksi lasipullo. Galette on myös mainio retkieväs, koska täytteiden päälle kääräistystä reunasta on hyvä ottaa kiinni ja syödä piiras käsin. Maistuukohan mikään paremmalta kuin mustikkagalette nuotiolla kahvin kera?
1. Punajuuri-vadelmagalette
Punajuurilla, vadelmilla ja vaniljakreemillä täytetty galette ei ole aivan perinteinen marjapiirakka, mutta herkkusuille se todellakin maistuu. Punajuuri ja rosmariini tuovat makeaan piirakkaan makua, joka kutittelee makuhermoja juuri oikealla tavalla. Punajuuresta kannattaa leikata juustohöylällä tai mandoliinilla ohuita siivuja, jotta ne kypsyvät pehmeiksi. Valuta lopuksi päälle ihanan makeaa vaahterasiirappia ja tarjoile.