Hus jouluhävikille! Näin teet lämpimät voileivät ja toastit jouluruokien rippeistä
Joulupöydästä yli jääneistä herkuista voi tehdä jos jonkinlaisia ruokia, mutta lämpimät voileivät ja toastit ovat ehdottomasti helpoin tapa jouluhävikin hyödyntämiseen.
Sinapit, juustot ja joulukinkku ovat tutuimpia voileipien täytteitä, mutta myös muita jouluherkkuja kannattaa kokeilla leivän välissä. Erilaiset hillot maistuvat juustojen kanssa mahtavalta, sillä suolaisen ja makean yhdistelmä on aivan koukuttavan hyvää. Myös smetana, ranskankerma ja tuorejuustot sekä erilaisissa jouluruoissa käytetyt yrtit, kuten tilli ja ruohosipuli, uppoavat leipiin hyvin.
Lämpimien voileipien leiväksi voi valita tavallista paahtoleipää tai esimerkiksi pikkuisen parempaa hapanjuurileipää, jonka maku täydentää mainiosti etenkin makeita täytteitä. Myös saaristolaisleipä sopii lämpimiin voileipiin smetanan, kalojen tai kinkun kaverina. Lämpimien voileipien hyvä perusresepti auttaa alkuun, ja alla olevista kolmesta täsmäreseptistä saat täytteitä tuunaamalla koukuttavan hyvät välipäivien leivät.
Mainioita makupareja lämpimiin voileipiin
- AURA® juusto ja luumumarmeladi
- Kylmäsavulohi, maustamaton tuorejuusto ja ruohosipuli
- Valio Keisarinna® ja marjahillot
- Joulukinkku ja sinapit
- Maksapatee ja miedot juustot
- Valio Juhla® cheddar ja kinuskikreemi
Salvialämppärit
Ihanan simppelit salvialämppärit ovat erityisesti aikuiseen makuun. Korvaa reseptin ilmakuivattu kinkku kokonaan tai osittain joulukinkun jämillä ja kokeile leivän sisäpuolella tuoretta timjamia tai ruohosipulia. Juustoksi sopii mikä tahansa juustotarjottimelta yli jäänyt pitkään kypsytetty, puolikova tai kova herkuttelujuusto.
Pastrami toast
Kipakasti maustetun pastrami toastin makumaailma vie ajatuksia jo etäämmälle joulusta, vaikka leipä täytetäänkin joulupöydän antimilla. Joulun juustot ja leikkelelautaselta yli jääneet pastramit, ilmakuivatut kinkut tai salamit uppoavat tähän herkkuun saumattomasti raikkaiden lisukkeiden ansiosta. Leivän salaisuus piilee pikkelöidyssä punasipulissa sekä tulisessa chipotle-säilykkeessä, jonka potkua rasvainen liha leikkaa mainiosti.
Croque monsieur
Ranskalaisherkku croque monsieur on todellinen lämpimien leipien klassikko, jonka voi valmistaa pannulla, uunissa tai voileipägrillissä. Leipä keksittiin pariisilaiskahviloissa jo vuonna 1910, ja sen suosio on edelleen valtavaa myös Suomessa. Pariisissa leipien välistä löytyy kinkun lisäksi useimmiten emmentalia ja gruyèreä, mutta joulun jälkimainingeissa leipäviipaleiden väliin voi sujauttaa lähes mitä tahansa juustoa. Joulukinkun rippeet ja joulusinappien purkin pohjat viimeistelevät koukuttavan leipäherkun.