Oskari aloittaa kesän jälkeen toisen vuoden opintonsa Helsingin yliopistossa elintarviketalouden ja -tieteiden parissa. Tavoite kesätyöpaikasta oman alan yrityksessä toteutui. Eerika puolestaan halusi kevättalvella hakeutua ravintola-alalta muihin työtehtäviin ja nauttii nyt siitä, että saa tehdä töitä rauhassa ilman turhaa kiirettä ja paineita. Monipuoliset tehtävät päävarastolla sopivat välivuoden ja avoimen yliopiston oikeustieteiden opintojen rinnalle hyvin.
Minkälaista logistiikkatyö Valiolla on?
Logistiikkatyö on vuorotyötä aamu- ja iltavuorossa viikon kierroissa. ”Joku saattaa miettiä, onko aamuvuoroon herääminen raskasta, mutta parasta on, kun pääsee töistä jo kahdelta”, sanoo Oskari. ”Koko kesän työvuorot saatiin heti työsuhteen alussa, joten kesän menot pystyi suunnittelemaan hyvin. Rutiinien luominen oli helppoa”, Eerika jatkaa.
Työhön saa kattavan perehdytyksen ja tehtävissä jaksaa hyvin, kun pitää huolta hyvästä työergonomiasta. ”Ei tarvitse olla mikään sporttailija”, nuoret toteavat. ”Keräily tehdään trukeilla, mutta päivän aikana kertyy kyllä myös hyvä määrä askeleitakin”, Eerika kertoo.
Logistiikkatyöntekijät keräilevät puheohjatun keräilyn avustuksella tuotteita trukeillaan rullakoille, lavoille ja palettikärryyn. Keräillyt tuotteet jatkavat päävarastolta matkaansa Valio-rekoilla kauppoihin, jakeluvarastoihin, leipomoihin, kouluihin ja keskuskeittiöihin. Kaksikerroksisessa päävarastossa keräillään muun muassa juustoja, voita, hillo- ja sulatejuustosankoja, lastenruokia ja mehuja.
Minkälaisia ovat ihmiset logistiikkatyön takana?
Oskari ja Eerika ovat yhtä mieltä siitä, että työilmapiiri ja vastaanotto ovat olleet alusta saakka hyvä. ”Me kisaillaan joskus leikkimielisesti siitä, kuka tekee työnsä parhaiten”, kuvaa Oskari työporukan dynamiikkaa. ”Ja on hyvä juttu, että ihmisiä on töissä niin eri taustoista”, jatkaa Eerika. Taukohuoneessa 18-kesäiset ensimmäistä kesätyökokemustaan kartuttavat nuoret ja 40 vuotta toimipaikalla työskennelleet konkarit istuvat kaikki saman kahvipöydän äärellä keskustellen ajankohtaisista asioista.
”Heti alussa tuli fiilis, että työntekijöistä välitetään”, sanoo Eerika. ”Esihenkilöt ovat olleet helposti lähestyttäviä ja hyväntuulisia. Töiden alkaessa pidettiin huolta siitä, että kaikki ovat valmiita tekemään opetetut työtehtävät”, Oskari kertoo. ”Apua voi aina pyytää, jos sitä tarvitsee. Tukea ja lisäkoulutusta on ollut saatavilla kaikille sitä kaipaaville”, Eerika jatkaa.
Kattavalla perehdytyksellä taataan se, että logistiikkatyöntekijät ovat oman työnsä ammattilaisia ja työn sujumista ei tarvitse jännittää. Työhön voi tulla monenlaisella taustalla, ja kaikki tarvittava opetetaan Valion toimesta.
Miksi suosittelisit kesätyötä Valion logistiikkatyöntekijänä?
Eerika ja Oskari ovat yhtä mieltä siitä, että logistiikkatyö sopii monelle. Logistiikkatyöntekijät ovat ketjun loppuvaiheessa tärkeässä roolissa sekä tuotteen laadun että elintarviketurvallisuuden kannalta.
Työssä koetut onnistumiset motivoivat. ”Muistan, kun ulos kirjautuessa järjestelmä kertoi ensimmäistä kertaa 6000 käsien kautta liikutellun kilon rajapyykin menneen rikki. Silloin tuli onnistunut olo!”, Oskari kertoo. Eerikan mieleen on jäänyt ensimmäinen kerta, jona hän kokosi täydellisen tasaisen lavan. ”Se on kunnon tetristä”, Oskari naurahtaa.
Jos työnsä tekee hyvin, myös kesän jälkeen voidaan tarjota mahdollisuutta jatkaa esimerkiksi osa-aikaisena logistiikkatyöntekijänä opintojen ohella. Myös Eerikan ja Oskarin työtehtävät jatkuvat syksyllä.
Eerikan ja Oskarin vinkkejä kesätyöhakuun
”Yritin itse panostaa mahdollisimman paljon hakemuksen ja CV:n tekemiseen. Jos työkokemusta ei ole vielä esimerkiksi opiskelijana ehtinyt kerryttää, voi korostaa omia hyviä piirteitään ja sitä, minkälainen tyyppi on”, Oskari kertoo.
Eerika jatkaa, että ”Tänne otetaan kesätöihin myös nuoria, joille tämä on ensimmäinen kesätyöpaikka. Lisäksi tämä on kyllä myös hyvä työpaikka ihmiselle, jolla on paljonkin muuta työkokemusta taustalla. Jännitin itse etukäteen sitä, opinko ajamaan trukkia. Nyt se sujuu täysin ongelmitta”.