Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Rakastu Ranskaan – kokeile uusia ideoita tai herkullisia klassikoita 

Lyonin kanapata

Ranskalaista keittiötä pidetään hienostuneena ja makumaailmaltaan monipuolisena – näiden reseptien avulla ranskalaisten ruokien kokkaaminen on myös yllättävän helppoa!

Ranskalainen ruoka on lumonnut herkkusuut kautta aikojen, ja Ranska tunnetaankin yhtenä maailman gastronomian keskuksista. Ranskan ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen, ja se vaihtelee alueittain. Eri alueiden ruokia yhdistää etenkin juustojen, voin ja kerman käyttö. Ranskalainen keittiö on kuuluisa siitä, että se kunnioittaa vuodenaikojen vaihtelua ja tuoreita, paikallisia raaka-aineita. Ranskalaiset eivät nauti ruokaa vain nälkäänsä, vaan he pitävät aterioita myös sosiaalisena tapahtumana, joka yhdistää perhettä ja ystäviä.

Alkuruoaksi ja herkutteluhetkiin

Ranskalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu nautiskelu ajan kanssa. Seurustelun lomaan sopivat jaettavat alkupalat, kuten Mornay-juustokastike, johon dipataan erilaisia herkullisia lisukkeita. Jos haluat hieman hifistellä, valmista kevyt alkupala kampasimpukoista: hienostunut herkku valmistuu nopeasti ja herättää ruokahalun.

Ranskalaiseen alkupalapöytään sopivat myös suolaiset piirakat, kuten pehmeät quichet ja avomalliset galettet. Sienten ystävä ilahtuu takuuvarmasti crème fraîchella mehevöitetystä sienigalettesta ja vahvempien makujen rakastaja AURA pekoni-viikunagalettesta. Juustoisiin quicheihin sopivat täytteiksi niin suolainen savulohi kuin karamellisoidut sipulitkin.

Pääruoaksi lämmittäviä pataruokia

Ranskalaiseen keittiöön kuuluvat täyttävät ja lämmittävät maalaisruoat, joista ihanimpia ovat etenkin syksyisillä säillä maistuvat padat. Kuuluisimmat ranskalaiset pataruoat lienevät Burgundinpata sekä Coq au Vin eli kukkoa viinissä, joka muuten onnistuu erinomaisesti myös broilerin koipireisistä. Kokeile myös kermaisen etikkaista Lyonin pataa, joka on suorastaan koukuttavan herkullista.

Tarjoile patojen kanssa astetta juhlavampaa perunamuusia, joka on viimeistelty ranskalaiseen tyyliin voilla ja crème fraîchella. Hartaasti hautunut pataruoka sopii hyvin viikonloppupäivällisen päätähdeksi. Tee kerralla kunnon satsi, niin lämmitettävää jää myös alkuviikkoon arki-iltojen iloksi!

Jälkiruokaklassikoita uusilla makuyhdistelmillä

Päätä ranskalainen päivällinen makeaan yllätykseen ja valmista hurmaavan rapealla sokerikuorella viimeistelty crème brûlée. Tai mausta perinteiset jälkiruokaklassikot uusilla tavoilla. Kokeile madeleineissa valkosuklaata ja pistaasia tai tarte tatinin täytteessä perinteisen omenan sijaan appelsiinia tai persikoita. Herkku valmistuu helposti myös pellillä, kun oikaiset valmiin murotaikinan avulla. Tuulihattujen sisään taas sujahtaa pehmeää passionhedelmää. Sametinpehmeän suklaapiirakan päälle voit valita marjoja ja hedelmiä satokauden mukaan.


Search