Raskausajan liikunta
Liikunta on tärkeä hyvinvoinnin ja virkeän olotilan ylläpitäjä. Monia mietityttää kuitenkin, voiko raskauden aikana liikkua ja mitä lajeja tulisi välttää?
Epävarmuus siitä, mitä raskaana saa ja voi tehdä, on hyvin yleistä. Yksi kysytyimmistä asioista on raskauden aikainen liikunta: voiko raskaana jatkaa urheilua?
Jos olet tottunut liikkumaan säännöllisesti, ei mikään estä jatkamasta urheilua hyvin sujuvan raskauden aikana. Liikkuminen parantaa kuntoa ja auttaa selviytymään raskausajan fyysisestä rasituksesta, kohentaa mielialaa ja nopeuttaa synnytyksen jälkeistä palautumista.
Jos et ole liikkunut aktiivisesti ennen raskautta, aloita liikunta rauhallisesti ja kuuntele omaa kehoasi. Voit lisätä harjoitusaikoja vähitellen siten, että hengästyt, mutta jaa liikkuminen ainakin kolmelle viikonpäivälle.
Raskauden aikaisessa liikunnassa tulee välttää lajeja, jotka sisältävät iskuja, putoamisvaaran tai nopeita suunnanvaihdoksia. Lisäksi tulee välttää harjoittelua vatsallaan maaten sekä 16. raskausviikon jälkeen harjoitteita, jotka tapahtuvat selinmakuulla. Muutoin oma hyvinvointi ja jaksaminen ovat parhaita liikunnan mittareita – liikkua tulee omaa hyvinvointia kunnioittaen.
Liikunta ensimmäisellä raskauskolmanneksella
Raskauden alkuvaiheessa voit jatkaa suhteellisen tavanomaista elämää. Jos voit hyvin, pyri liikkumaan vähintään puoli tuntia päivässä niin, että hengästyt. Liikunta parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa, jolloin myös verenkierto sinun ja vatsassa kasvavan vauvan välillä kiihtyy. Hengitys- ja verenkiertoelimistön kunnossa pitäminen on tärkeää siksi, että raskauden aikana ja kohdun kasvaessa myös elimistön hapenkulutus kasvaa.
Liikunta toisella raskauskolmanneksella
Tässä vaiheessa raskautta moni tuntee olonsa todella energiseksi ja halu liikkua voi olla kova. Raskaus ei sinänsä aseta rajoituksia liikkumiselle ennen kuin vatsa on selvästi kasvanut ja tietyt urheilu- ja liikuntamuodot alkavat sinusta itsestäsi tuntua hankalalta. Tämä tapahtuu useimmilla raskauden puolivälin jälkeen. Vatsan kasvaessa ja lisäpainoa kertyessä tasapaino alkaa heikentyä ja vatsa tuntuu olevan tiellä. Vaihda tällöin vauhdikkaat lajit pehmeämpiin, tee liikkeet hypyttöminä ja vältä liikkeitä, joissa kohtu joutuu puristuksiin. Treenaamalla ylävartalon lihaksia jaksat kantaa vauvasi lisääntyvää painoa paremmin. Muista myös keskivartalon lihasten merkitys.
”Lapsivedessä kelluva vauva nauttii pehmeistä liikkeistä.”
Muista nämä raskausajan liikunnassa
- Juo riittävästi liikunnan aikana – se edesauttaa hikoilua ja kehon lämmönsäätelyä.
- Älä harrasta lajeja, jotka sisältävät iskuja, putoamisvaaran tai nopeita suunnanvaihdoksia.
- Vältä vatsamakuulla harjoittelua.
- 16 raskausviikon jälkeen vältä harjoitteita, jotka tapahtuvat selinmakuulla.
- Keskeytä liikunta, jos huomaat päänsärkyä, huimausta, hengenahdistusta tai voimakasta hengästymistä, rintakipua tai voimakasta väsymistä.
- Kysy neuvolastasi rohkeasti kaikkea, mikä mieltä askarruttaa.