Siirry sisältöön
Suositukset

Ravitsemussuositukset tukevat terveyttä ja hyvinvointia

Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Ravitsemussuositukset ovat tärkeä osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä yhteiskunnassa. Ne antavat kaikille – niin yksilöille kuin ammattilaisillekin – mahdollisuuden hyödyntää uusinta tutkimustietoa käytännön ratkaisuina jokapäiväisessä elämässä.

Ravitsemuksen ja ympäristön huomioiva työkalu

Ravitsemussuositukset ovat keskeinen työkalu, joka auttaa edistämään terveyttä ja tekemään ravitsemuksellisesti parempia valintoja. Ne tarjoavat selkeitä ohjeita, joiden avulla voidaan varmistaa tärkeiden ravintoaineiden riittävyys ja samalla välttää haitallisten aineiden liikasaantia. Suositusten taustalla on laaja tutkimustieto ravintoaineiden tarpeesta elämän eri vaiheissa sekä niiden vaikutuksista sairauksien ehkäisyyn ja terveyden edistämiseen. Tämä tieto auttaa hahmottamaan esimerkiksi sitä, miten ravinto voi vähentää sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen tai osteoporoosin riskiä.

Ravitsemussuositukset eivät kuitenkaan ole pysyviä, vaan ne mukautuvat muuttuvien elintapojen, kansanterveystilanteen ja uusimman tutkimustiedon mukaan. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset päivitettiin vuonna 2023, ja nyt niiden pohjalta on julkaistu uudistetut suomalaiset ravitsemussuositukset. Uusissa suomalaisissa suosituksissa ratkaisevaa on ruokavalion kokonaisuus sekä terveyden että ympäristövaikutuksien osalta. Päivitysten avulla suositukset pysyvät ajantasaisina ja tarjoavat yhä paremman tuen terveyden edistämiseen.

Kuva: Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024

Ravitsemussuositukset muissa pohjoismaissa

Ruotsin suositusluonnos kannustaa valitsemaan ruotsalaista ruokaa, jotta tuetaan ruotsalaista ruoantuotantoa ja elävää maaseutua. Tällä huomioidaan myös huoltovarmuusnäkökulma. Yksityiskohtaisempia ohjeistuksia annetaan prosessoidun lihan ja paljon sokeria, suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa sisältävien elintarvikkeiden käytön rajoittamisesta. Ruotsin kansalliset suositukset ovat parhaillaan lausuntokierroksella.

Norjan kansalliset ravitsemussuositukset julkaistiin syksyllä 2024. Ilmaston ja ympäristön kestävyyttä ei ole sisällytetty suosituksiin, vaan niitä käsitellään erillisessä luvussa. Norjalaiset korostavat suosituksissaan monipuolisen, enimmäkseen kasvisruokia sisältävän ruokavalion tärkeyttä ja ruoasta nauttimista. Tarkempia määräsuosituksia annetaan punaisesta lihasta (enintään 350 g/viikko), maidosta ja maitotuotteista (500 ml/päivä) sekä hedelmistä, marjoista ja vihanneksista (500 – 800 g/päivä).


Search