Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Ravitsemustrendit ja muotidieetit

Ravitsemustrendit ja muotidieetit
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Uusia dieettejä ja trendiruokavalioita nousee otsikoihin tasaisin väliajoin. Usein niiden kerrotaan olevan se paras ruokavalio laihduttamiseen tai terveyden edistämiseen. Muotidieeteille tyypillinen ominaisuus on se, että ne lupaavat nopeaa muutosta tietyssä ajassa, eivätkä ne tue pysyvää muutosta kohti terveellisempiä ruokailutottumuksia.

Aina kun dieetti lupaa painon putoavan ja hyvinvoinnin paranevan yhden ruoka-aineen avulla tai välttämällä tiettyä energiaravintoainetta, tulisi hälytyskellojen soida. Jos syöminen on retuperällä, tärkeintä olisikin pyrkiä pysyvään elämäntapamuutokseen pikaratkaisujen hakemisen sijaan.

Eri ruokavalioiden hyödyt johtuvat useimmiten samoista tekijöistä

Erilaiset ruokatrendit ja dieetit pyrkivät korostamaan omaa erityislaatuisuuttaan. Niihin yleensä sisältyy jokin tietty ominaisuus, jolla dieettiä on helppo mainostaa ja markkinoida. Pohjimmiltaan niiden terveyttä edistävät piirteet ovat pitkälti yhtenäisiä, toisiaan täydentäviä tai jopa toisiaan toistavia.

Hyvinkin erilaiset dieetit tai ruokavaliot voivat parantaa hyvinvointia ja pudottaa painoa varsinkin, jos lähtökohtana ihmisellä on epäterveellinen ruokavalio ja painoa on kertynyt vuosien varrella liikaa. Useimmiten painon putoamisessa tai hyvinvoinnin paranemisessa ei ole kyse jonkin tietyn ruoka-aineen poisjättämisestä vaan ruokavalion yleislaatuisesta paranemisesta, kuten esimerkiksi kasvisten käytön lisääntymisestä. Tällaisia ruokavalion laatua parantavia piirteitä löytyy esimerkiksi ravitsemussuositusten mukaisesta ja Välimeren tyyppisestä ruokavaliosta, jotka ovat kattavissa tieteellisissä tutkimuksissa todettu terveellisiksi.

Laihdutettaessa trendiruokavaliot voivat antaa nopeita tuloksia myös toisesta syystä. Jos ruokavalio on erittäin rajoittava, paino usein putoaa yksinkertaisesti siksi, että dieetillä ollessaan ihminen syö vähemmän. Pitkällä aikavälillä painolla on kuitenkin taipumus palata takaisin vanhoihin lukemiin, koska dieettiruokavalio on niin yksipuolinen, ettei sitä jaksa noudattaa kauaa. Dieettiruokavaliot sisältävät usein myös niin paljon erilaisia vältettäviä ruoka-aineita, että ne ovat sosiaalisesti rajoittavia – tuttavien luona vieraillessakin pitäisi olla omat ruoat mukana

Ruokavalio Paastot (mm. 5:2 dieetti) Paleo Vähähiilihyd-raattinen ruokavalio (mm. keto) Itämeren- ruokavalio Ravitsemus- suositusten mukainen ruokavalio
Ominaispiirteet 5:2 -dieetissä 5 päivänä viikosta syödään normaalisti ja 2 päivänä rajoitetaan energiansaantia Ei pitkälle prosessoituja ruokia, painotus kasviperäisellä ravinnolla ja vähärasvaisella lihalla Puhdistettujen hiilihydraattien välttäminen Enimmäkseen kasviperäistä ravintoa, rasvat kalasta ja rypsiöljystä Pitkälle prosessoitujen energiatiheiden ruokien välttäminen, paljon kasviksia ja kohtuulliset annoskoot
Search