Siirry sisältöön
Suositukset

Ruokavalio kuntoon – 10 vinkkiä

Ruokavalio kuntoon - 10 vinkkiä
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Joskus lomakausi vie mennessään tai juhlia ja muita erityisiä tilanteita tuntuu olevan niin paljon, että tavallisia arkirutiineja ei enää ennätäkään noudattaa. Mitä kauemmaksi arkiset rutiinit ovat jääneet, sitä työläämmältä paluu normaaliin rytmiin voi tuntua. Arjesta on kuitenkin hyvä ottaa kiinni jossakin vaiheessa.

Valion ravitsemusasiantuntija Anne-Mari Ottelin laati kymmenen kohdan vinkkilistan helpottamaan arjen alkua.

1. Tartu taas ateriarytmiin Säännöllinen ateriarytmi vähentää napostelua, pitää verensokerin tasaisena ja hillitsee nälän tunnetta. Useimmille tämä tarkoittaa 3-5 tunnin välein ateriointia; esimerkiksi aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Vaikka useimmilla päivärytmi ei olekaan samanlainen päivästä toiseen, niin säännöllisestä syömisestä kannattaa huolehtia, jos haluaa pitää ruokavalion kunnossa.

2. Syö reilusti kasviksia, marjoja ja hedelmiä Kasvikset eli vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä muita terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä, mutta painoonsa nähden vain vähän energiaa. Hyvä tavoite on puoli kiloa eli noin 5-6 kourallista päivässä. Sen saavuttaa, kun kasviksia nauttii päivän jokaisella aterialla ja kokoaa ateriansa lautasmallin mukaan.

3. Nauti proteiinia osana jokaista ateriaa Suomalaiset saavat keskimäärin riittävästi proteiinia tarpeeseen nähden, mutta usein esimerkiksi aamiaiselta tai välipalalta puuttuu proteiinin lähde kokonaan. Proteiinia kannattaa kuitenkin syödä tasaisesti pitkin päivää, jolloin elimistö pystyy hyödyntämään sen parhaiten ja nälkä pysyy paremmin loitolla.

Valio PROfeel®

Valio PROfeel® proteiinivälipalat ovat kätevä ja herkullinen tapa pitää huolta päivittäisestä proteiininsaannista.

Search