Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Suven suloisimmat suolaiset leivontareseptit 

Kesän parhaat pikkusuolaiset leivotaan tuoreista kasviksista ja yrteistä. Inspiraatiota ihaniin leivonnaisiin haetaan niin Ranskasta kuin lähimetsästäkin. 

Leipominen on aivan erityisen ihanaa silloin, kun kotimaiset raaka-aineet ovat parhaimmillaan. Satokausi innostaa uusien makuyhdistelmien kokeilemiseen tutuissakin herkuissa. Sämpylöissä maistuu nyt nokkonen, suolaiseen kääretorttuun ui savusiika ja juustopiirakka viimeistellään makeilla mansikoilla.

Pestorulla 

Valmis voitaikina pelastaa, kun aikaa on rajallisesti ja tekee mieli leipoa jotain hyvää. Pestorullassa maistuvat suolainen salaattimuru ja raikas tuorepesto. Aurinkokuivattu tomaatti viimeistelee kesäisen makuelämyksen. Erityisen hyvää rullasta tulee, jos surautat peston itse tämän ohjeen avulla.

Flammkuchen-pizza 

Flammkuchen eli liekkipiiras on hauska vaihtoehto perinteiselle lohipiirakalle. Ohutpohjainen, Alsacen alueelta peräisin oleva piiras päällystetään crème fraîchella ja mascarponella ja maustetaan sitruunalla. Päälle ladotaan kylmäsavulohta, marinoitua punasipulia ja rucolaa. Piirakka on täydellistä kesäruokaa, sillä pohjan voi paistaa uunin sijaan myös pizzauunissa tai grillissä.

Nokkospestosämpylät 

Pellillä sisarussämpylöiden tapaan valmistettavat nokkospestosämpylät ovat mukavaa tarjottavaa kesävieraille ja sopivat hyvin myös kesäiselle, pitkälle aamiaiselle. Sämpylöiden kanssa tarjottavan levitteen juju on sormisuolan ja salaattijuuston yhdistelmässä. Juustolevite viimeistellään kukkien terälehdillä ja tuoreilla yrteillä. 

Juhannussalko 

Oletko jo kokeillut suolaista kääretorttua? Kesäisen vihreä savusiikarulla toimii sekä kahvipöydän keskipisteenä että syötävänä juhannussalkona. Täyte valmistuu nopeasti muutamasta raaka-aineesta sekoitellen. Leivonnaisen kannattaa antaa jähmettyä rauhassa kylmässä, joten sen voi tehdä hyvissä ajoin jääkaappiin vieraita odottelemaan. Rulla on luontaisesti gluteeniton, sillä kuohkeaan pohjaan ei tule lainkaan jauhoja.  

Parsapiiras 

Kasvispiirakat ovat ihanan monipuolisia kesäherkkuja, joiden täytteitä voi vaihdella satokauden mukaan. Etenkin alkukesästä kahvipöytään kannattaa pyöräyttää parsapiirakka, kun kotimaista parsaa on tarjolla yllin kyllin. Parsojen hauska muoto tarjoaa mahdollisuuksia piirakan koristelemiseen eri tavoin: pätki pikkupaloiksi tai pidä pötköt kokonaisina ja asettele haluamaasi muotoon.

Tomaattipiiras 

Tomaattipiirakka ei ole missään nimessä vain loppukesän juttu, sillä mehevät kotimaiset kasvihuonetomaatit ilmestyvät kauppoihin hyvällä tuurilla jo toukokuussa. Ranskalaistyylinen tomaattipiiras on upeannäköinen tarjottava ja tekee oikeutta kaikenlaisille tomaateille pienistä kirsikkatomaateista isoihin pihvitomaatteihin. Simppelissä piiraassa tomaatin makua korostavat basilika, juusto ja Dijon-sinappi.  

Juustopiirakka 

Kun kesävieraita paukkaa paikalle runsain mitoin, pellillinen juustopiirakkaa pelastaa päivän. Helppo pohja valmistuu vain kolmesta raaka-aineesta. Jos haluat piiraasta kasvissyöjille sopivan version, voit jättää täytteestä pekonimurun pois. Piirakka viimeistellään pestolla, salaattisekoituksella ja mansikoilla, joten salaattikin tulee tarjottua samalla kertaa.


Search