Syötävät kukat tuovat kesän kattaukseen
Kakut, boolit ja juhlat – mikä ihana ajatus. Kun kesäjuhlien ruoka- ja juomatarjoilut on mietitty, on aika pohtia kattausta. Mutta mitä tulee ottaa huomioon, jos myös ruoat ja juomat haluaa koristella kukilla? Entä, miten estää kukkien nuupahtaminen ennen juhlien päättymistä?
Tuoreet kukat antavat väriä juhlakattaukseen. Erilaisia kukkia voi käyttää paitsi tarjoilupöydän somisteena, myös leivonnaisten ja juhlaboolien koristelussa – kunhan vai tuntee tarkoitukseen sopivat kukat.
Mitä kukkia voi käyttää koristeluun?
Luonnosta voi poimia lukuisia kauniita kukkia, joita voi huoletta syödä ja käyttää ruokien sekä leivonnaisten koristeena. Hyvänä ohjenuorana voi kuitenkin pitää sitä, että ei poimi mitään aivan polkujen, kulkuväylien tai teiden lähettyviltä. Kaikki kukat on myös hyvä huuhdella ennen käyttöä, sillä terälehtien alle voi jäädä piiloon likaa tai pieniä ötököitä.
Nämä kukat voit poimia luonnosta koristeiksi:
- orvokki
- päivänkakkara
- mesiangervo
- lemmikki
- apilat
- siankärsämö
- ruiskaunokki
- hiirenvirnan kukat
- horsma
- marjojen kukat, kuten mansikankukka ja mustikankukka
Myös kukkakaupoissa on myynnissä syötäväksi kelpaavia kukkia, mutta niiden käyttäminen koristeena ei ole suositeltavaa. Viljeltyihin kukkiin voidaan käyttää lannoitteita tai myrkkyjä, joiden joutuminen elimistöön on jopa vaarallista. Monista isommista kukkakaupoista ja marketeista löytyy kuitenkin syötäväksi kasvatettuja kukkia, ja niiden käyttö on täysin vaaratonta.
Kokeile makusokereita tai maustesuolaa
Kuivattuja kukkien terälehtiä voi käyttää myös sokeriin sekoitettuna, jolloin sokeri saa miellyttävän aromin kukasta. Esimerkiksi laventeli on oiva kukka sokerin maustamiseen. Kirpeähkö voikukka puolestaan sopii hyvin suolan kanssa. Suomen metsien syötävät yrtit, kuten suolaheinä tai ketunleipä, ovat myös oikein toimivia kavereita makusuolaan. Niillä voi myös koristella juhlapöydän suolaisia tarjoiluja, kuten voileipäkakkuja tai piiraita.