Siirry sisältöön

Tietoa Bovaer®-rehunlisästä

Olemme saaneet kysymyksiä Bovaer®-rehunlisän turvallisuudesta ja käytöstä Valion maitotiloilla. Internetissä ja sosiaalisessa mediassa liikkuu tällä hetkellä paljon väärää tietoa rehunlisän turvallisuudesta. Siksi on tärkeää etsiä aiheesta tietoa vain luotettavista tietolähteistä. Kokosimme tähän keskeiset
faktat.

Me Valiolla teemme kunnianhimoista, tieteeseen perustuvaa ilmastotyötä ja tavoitteenamme on edelleen vähentää maidontuotannon ilmastovaikutuksia monin eri tavoin. Elintarviketurvallisuus ja eläinten hyvinvointi ovat kuitenkin aina etusijalla. Tuotteidemme turvallisuus on koko liiketoimintamme perusta. Työskentelemme jatkuvasti valiolaisten, maitotilojen ja yhteistyökumppaniemme kanssa, jotta voimme tarjota turvallista ja huippulaatuista ruokaa joka päivä.

Laajoissa tutkimuksissa Bovaer® on todettu turvalliseksi eläimille ja ihmisille

Suomessa ja EU:ssa eläinten ruokinnassa saa käyttää vain hyväksyttyjä rehunlisäaineita. Jotta rehunlisäaine voi saada hyväksynnän, sen turvallisuus eläimille, ihmisille ja ympäristölle arvioidaan kattavasti. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) on antanut lausunnon aineen turvallisuudesta perustuen laajaan tutkimusnäyttöön tuotteen tehokkuudesta ja turvallisuudesta. EU:n elintarvikeviranomaiset ovat todenneet aineen käytön turvalliseksi sekä eläimille että ihmisille.

Hollantilaisen DSM-Firmenichin valmistama Bovaer®-rehunlisä on yksi keino vähentää maidontuotannon ilmastovaikutuksia. Bovaer® on hyväksytty yli 60 maassa lypsykarjan ruokinnassa metaanipäästöjen vähentämiseksi ja se on laajasti käytössä useassa EU-maassa. Sen avulla lehmien ruoansulatuksessa syntyvien metaanipäästöjen määrää voidaan vähentää 30 prosenttia ja näin edistää maatalouden ilmastokestävyyttä.

Bovaer®-rehunlisän valmistaja DSM-Firmenich antaa seuraavat tiedot aineen turvallisuudesta:

  • Bovaer® on tieteeseen perustuva ratkaisu, jota on tutkittu yli 15 vuoden ajan. Viime vuosikymmenen aikana ainetta on tutkittu yli 150 kokeessa 28 maassa ja eri ruokintajärjestelmillä, ja nämä kaikki tutkimukset on julkaistu yli 85 artikkelissa vertaisarvioiduissa lehdissä.
  • Bovaer®-rehulisällä on myyntilupa EU:ssa ja se on saanut hyväksynnän lypsykarjan ruokinnassa EU:ssa ja Isossa-Britanniassa. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) ja Ison-Britannian elintarvikevirasto (Food Standards Agency) ovat antaneet antaneet lausunnot aineen turvallisuudesta perustuen laajaan tutkimusnäyttöön tuotteen tehokkuudesta ja turvallisuudesta. Molemmat viranomaiset ovat todenneet aineen käytön turvalliseksi sekä ihmisille että eläimille.
  • Ruokintaratkaisu ei vaikuta maidon tai lihan laatuun tai koostumukseen eikä siitä tule jäämiä maitoon, lihaan tai lantaan. Aine hajoaa lehmän ruoansulatuksessa nopeasti yhdisteiksi, joita on luonnostaan lehmän mahassa. Tämä tarkoittaa, että se ei siirry lehmästä maitoon tai maitotuotteita käyttävään ihmiseen.

Tarkempiin kysymyksiin löytyy vastauksia Bovaerin valmistajan DSM:n sivuilta.

Valiolla on noin 3400 maitotilaa eri puolilla Suomea. Olemme testanneet metaanin tuotantoa vähentävää ruokintaratkaisua, ja käyttökokemukset ovat olleet erittäin hyviä. Ruokintaratkaisu on tällä hetkellä käytössä muutamalla kymmenellä Valion maitotilalla.

Bovaer®-rehunlisän käyttö ei ole sallittu luomutuotannossa.

Elintarvikelainsäädännön mukaiset pakkaustiedot tuotteen sisällöstä ovat aina selkeästi esillä jokaisen Valion tuotteen elintarvikenimen yhteydessä. Eläintenrehut eivät kuulu pakollisiin pakkausmerkintöihin, eikä niitä siksi nosteta pakkauksiin.

Me Valiolla luotamme Euroopan turvallisuusviranomainen EFSA:n tekemään selvitykseen aineen turvallisuudesta lypsylehmien ruokinnassa ja sen perusteella annettuun myyntilupaan EU-alueella. Suomessa tuotantoeläinten ruokinnassa sallittujen rehujen turvallisuutta ja käyttöä valvoo Ruokavirasto.

Lue lisää Valion elintarviketurvallisuuskäytännöistä.

Lue aiheesta Ruokaviraston sivuilla.

Lue enemmän Valion ilmasto-ohjelmasta.

Artikkelia päivitetään.

Search