Tuo lämpöä pakkaspäiviin näiden mausteisten reseptien avulla
Kääriydy vilttiin ja ota käteen lämmin lautasellinen mausteista ruokaa. Näiden reseptien mausteet saavat vatsan hyrisemään tyytyväisenä!
Padat, pastat ja keitot maistuvat ihanilta kylmänä talvipäivänä. Lämmittäviä raaka-aineita on monia, ja valinnanvaraa riittää chilistä inkivääriin ja pippurista punaisen kipakkaan nduja-tahnaan.
Mehevät padat
Onko mitään ihanampaa kuin istua pakkaspäivänä höyryävän padan äärelle? Pataruoissa parasta on se, että ne vain paranevat jääkaapissa, joten padan voi hyvillä mielin valmistaa etukäteen ja nauttia vasta ulkona reippailun jälkeen. Mausteisia patareseptejä löytyy niin seka- kuin kasvissyöjillekin. Helppo kanapata tuo pakkaspäivään tuulahduksen Välimerta. Mausteinen chorizo-makkara mehevöittää padan. Perinteisen burgundinpadan hehku syntyy punaviinistä ja reippaasta määrästä yrttejä. Pakkaspäivänä kasvissyöjä nauttii meksikonpataa Nyhtökauralla. Salsakastike, cayenne ja korianteri kruunaavat ruoan.
Pastat, joista löytyy potkua
Kun maha pyytää mausteista pastaa, kurkkaa nämä reseptit. Eteläitalialainen, calabrialaisella chilillä ryyditetty nduja-tahna tuo pieninäkin määrinä lisävauhtia ruokapöytään. Pasta on helppo valmistaa vartissa. Toinen maukas italialaispasta amatriciana saa lämpönsä tomaattisesta kastikkeesta, joka maustetaan laadukkaalla pekonilla, aromikkaalla juustolla sekä ripauksella chiliä. Yhdessä padassa valmistuvassa tacopastassa maistuvat puolestaan juustokumina, chili, paprikajauhe ja valkosipuli.
Mausteiset keitot
Kun sää viilenee, on keittojen kutsua mahdoton vastustaa. Keiton syöminen on mainio tapa saada kauhottua lämpöä kitusiin nopeasti. Kattilallinen keittoa myös katoaa ulkoilun jälkeen nopeasti parempiin suihin, joten tee vaikka tuplamäärä kerralla. Perinteinen jauhelihakeittokin muuntuu helposti mausteiseksi yrttisen tomaattimurskan ja chilisen tuorejuuston avulla. Oranssi sosekeitto hehkuu lohdullista lämpöä niin väriltään kuin maultaankin. Paahdetusta kurpitsasta ja oransseista linsseistä valmistettu keitto saa lempeän potkunsa inkivääristä ja pippurituorejuustosta. Tortellonikeittoon tujakkuutta tuo mausteinen makkara.
Makuja maailmalta
Mausteet humisevat houkuttelevasti etenkin intialaisissa ja meksikolaisissa ruoissa. Chili sin carne on kasvisversio tuhdista klassikkoruoka chili con carnesta. Kasvisversio ei jää kakkoseksi lihaisalle esikuvalleen ja maistuu niin riisin kuin tortillasipsienkin kanssa. Myös valuvan juustoiset quesadillat sopivat lohturuoaksi silloin, kun tekee mieli mausteista ruokaa. Nyhtökaura tuo quesadilloihin ruokaisuutta ja kotitekoinen quacamole nostaa annoksen uudelle tasolle. Kun katseen kääntää Intian suuntaan, monelle tulee ensimmäisenä mieleen voikana eli butter chicken. Tomaattinen ja voinen kastike on juuri sopivan mausteista ja täyteläistä syötävää sohvannurkassa viileänä iltana.