Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Uppopaistamisen ABC 

pikamunkit

Ihanan rapea pinta ja mehevä sisus houkuttelevat uppopaistamaan ruokia kotona. Friteeraus on yllättävän helppoa myös kotikeittiössä, kun muistat muutaman tärkeän niksin.  

Uppopaistaminen hiipii monen ajatuksiin viimeistään vapun tienoilla, kun itse tehdyt munkit ja tippaleivät alkavat houkutella. Munkkien lisäksi kannattaa ehdottomasti kokeilla tehdä myös donitseja, friteerattua kanaa, tempuraa ja lihapiirakoita. Jos kaipaat uppopaistamiselle vähärasvaista vaihtoehtoa, kokeile pienen uunin tapaan toimivaa ilmafriteerauskeitintä eli airfryeria

Mitä öljyä uppopaistamisessa käytetään?

Yleisin uppopaistamisessa askarruttava asia on oikeanlaisen öljyn valinta. Parhaiten friteeraamiseen sopivat neutraalin makuiset kasviöljyt, kuten rypsi- tai auringonkukkaöljy. Myös kasviöljyistä valmistettava munkinpaistorasva ja kookosöljy sopivat uppopaistamiseen. Varaa öljyä paistohetkeä varten reippaasti. Näin ruoat ja leivonnaiset pääsevät kellumaan rasvassa vapaasti ja pystyt kääntelemään niitä helposti ilman öljyn roiskumista. Jäähdytä öljy käytön jälkeen ja siivilöi se takaisin pulloon. Voit käyttää samaa öljyä 2–3 paistokertaan ja säilyttää sitä käyttöjen välissä jääkaapissa. Älä kaada vanhentunutta öljyä viemäriin, vaan hävitä se pullossa sekajätteen mukana. 

Öljyn lisäksi myös kattilan materiaalilla on merkitystä. Valitse uppopaistamiseen paksupohjainen, kannellinen teräskattila tai valurautapata. Lisäksi tarvitset metallisen reikäkauhan, jonka avulla voit nostaa friteeratut herkkupalat kuumasta öljystä.  

Vinkkejä uppopaistamisessa onnistumiseen 

  • Sopiva öljyn lämpötila on noin 180 astetta. Liian kuuma öljy käristää ruoat ulkopinnalta, jolloin sisus jää raa’aksi. Liian kylmässä öljyssä ruokiin ei tule rapsakkaa pintaa, vaan raaka-aineet imevät öljyn itseensä.
  • Satsaa hyvään paistolämpömittariin. Se on sekä helppo henkivakuutus että näppärin keino lämpötilan seuraamiseen.
  • Voit testata lämpötilaa mittarin lisäksi myös pienellä palalla vaaleaa leipää tai nokareella munkkitaikinaa, kun paistat munkkeja. Pudota leipäpala kuumaan öljyyn. Jos se ruskistuu kauniisti kullanruskeaksi noin minuutissa, öljy on sopivan kuumaa.
  • Seuraa lämpötilaa koko paiston ajan. Öljyn lämpötila laskee hetkellisesti, kun ruoat lisätään kuumaan öljyyn.
  • Pidä kattila tarpeeksi väljänä ja paista vain pieni määrä kerrallaan. 
  • Uppopaistettavat herkut imevät aina jonkin verran öljyä itseensä. Lisää siis paistoöljyä aina tarvittaessa.
  • Varaa lieden lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa. Jos öljy syttyy palamaan, tulee kattila peittää kannella ja siirtää pois kuumalta levyltä. Öljyn joukkoon ei saa koskaan laittaa vettä!

Uppopaistettua suolapalaa 

Friteerattu kana ja tuoreet lihapiirakat ovat koukuttavia herkkuja, joiden uppopaistaminen onnistuu helposti kotona. Tiesitkö, että myös juustoa voi friteerata? Testaa vaikka salaatissa: venyvä ja päältä rapsakka lisuke vie kielen mennessään. 

Tippaleivät, rosetit ja churrot 

Ota avuksi pursotinpussi ja tee tippaleipiä tai espanjalaistyyppisiä churroja! Leivonnaisten taikina pursotetaan suoraan pussista kuumaan öljyyn. Rosettien tekeminen rosettiraudalla vie hieman enemmän aikaa, mutta vaivannäkö kannattaa. Hauskan rapeat vappusyötävät ovat maistuva vaihtoehto tippaleiville.  


Search