Urheilijan ateriarytmi
Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena ja auttaa jaksamaan harjoituksissa. Aktiiviliikkujilla säännöllinen ateriarytmi on erityisen tärkeä, sillä suuremman lihasmassan vuoksi perusaineenvaihdunta on kiihtynyt ja energiankulutus levossakin on suurempi.
Liikkujan ateriarytmissä on hyvä huomioida yksilölliset tarpeet harjoitusten määrän ja arjen askareiden mukaisesti. Yleispätevänä ohjenuorana voidaan pitää 5-6 ateriaa 3-4 tunnin välein. Ateriavälien venyttämien tätä pidemmäksi voi kostautua, jos elimistö rupea käyttämään lihasproteiinia energianlähteenä.
Aterioiden rytmitys
Jos harjoitellaan aamulla ennen töitä tai opiskelua, on aamupala hyvä jakaa kahteen osaan (Malli 1). Jos harjoitellaan kaksi kertaa päivässä, valmistavien ja palauttavien välipalojen merkitys korostuu (Malli 2).
Malli 1 | |
---|---|
klo 06:00 | Puuro ja mehukeitto |
klo 07:00 – 08:00 | Harjoitus |
klo 08:30 | Rahkavälipala ja juustokinkkuleipä |
klo 11:30 | Lounas |
klo 14:30 | Välipala |
klo 17:30 | Päivällinen |
klo 20:30 | Iltapala |
Malli 2 | |
---|---|
klo 06:00 | Puuro ja mehukeitto |
klo 07.00 – 08:00 | Harjoitus |
klo 08:00 | Palauttava juoma: Rahkamarjapirtelö |
klo 08:30 | Tuoremehu ja juustokinkkuleipä |
klo 11:30 | Lounas |
klo 14:30 | Hedelmiä, maitopohjainen juoma |
klo 16:00 – 17:30 | Harjoitus |
klo 17:30 | Maitoa palautusjuomaksi |
klo 18:30 | Päivällinen |
klo 21:30 | Iltapala |
Anna elimistösi rauhoittua ennen isoa ateriaa
Isompi ateria on hyvä syödä vasta noin 1–2 tuntia raskaan liikunnan päätyttyä, sillä tätä aiemmin elimistö ei ole valmis ruoansulatukseen. Riittävä juominen ja mahdollisen nestehukan korjaaminen heti liikunnan jälkeen nopeuttavat palautumista.