Uudet haasteet uudella alalla: Kunnossapitopäällikkö Aki Karppinen vaihtoi terästeollisuuden elintarvikkeisiin
Aki Karppinen on työskennellyt Valiolla kunnossapitopäällikkönä vuoden 2022 elokuusta saakka. Jo näinkin varhain Valio-urallaan Aki kokee kehittyneensä niin asiantuntijana kuin esihenkilötyössä.
Terästeollisuudesta Valiolle, kerro lisää?
Olen koulutukseltani automaatiotekniikan insinööri sekä prosessitekniikan diplomi-insinööri. Olen toiminut kunnossapidossa koko urani ajan, mutta ennen Valion Oulun tehtaalla aloittamista työskentelin terästeollisuuden puolella. Hyppäsin siis uuden yrityksen lisäksi kokonaan uudelle alalle. Vaikka ympäristö on muuttunut, pystyn hyödyntämään aiempaa kokemustani ja osaamistani terästeollisuudesta. Valiolla on myös kannustettu tuomaan omia näkökulmia ja ideoita esille, mikä kertoo myös yrityksen halusta kehittyä.
Olet nimikkeeltäsi kunnossapitopäällikkö. Mistä kaikesta kunnossapito vastaa?
Kunnossapidossa varmistamme tehtaan tuotannon toimintaa sujuvuuden ja laadun varmistamiseksi. Tähän kuuluu laitteiston tehokkaan toiminnan ja niiden pitkäikäisyyden varmistaminen, ja sitä kautta tuotantokatkojen minimoiminen. Työhön kuuluu myös paljon resurssien hallintaa sekä turvallisuuden ja riskien arviointia. Olemme tuoneet toimintaan enemmän suunnitelmallisuutta, jotta arjesta saataisiin mahdollisimman häiriötöntä, kustannustehokasta ja hallittua. Koska tuotanto on pyrittävä pitämään mahdollisimman keskeytyksettömänä, vaatii se meidän porukalta myös nopeaa reagointia ja joustavuutta. Työssämme on myös erityisen tärkeää huomioida elintarvikealan turvallisuusvaatimukset.
Kunnossapidon organisaatiomme Oulussa koostuu kunnossapitovastaavasta sekä automaatio-, sähkö- ja mekaniikka-asentajista. Olemme kriittinen osa tehtaan toimintaa, joten tiivis yhteistyö yli toimintojen rajojen ja sidosryhmien kanssa on avainasemassa. Yhteistyötä tehdään niin huoltojen ja vikatilanteiden saralla kuin myös kehittämistyön parissa esimerkiksi tehdaspalveluiden, laatu- ja turvallisuusorganisaatioiden sekä tuotannon porukan kanssa. Kunnossapitopäällikkönä on kyettävä kommunikoimaan moneen eri suuntaan sekä hallitsemaan kokonaisuuksia niin lyhyellä kuin pidemmälläkin tähtäimellä.
Miltä arki Valiolla on tuntunut?
Työstäni tekee mielekästä tehtävien monipuolisuus ja vaihtelevuus – yksikään päivä ei oikeastaan ole samanlainen. Pitkästä työurastani huolimatta saan edelleen haastaa itseäni päivittäin. Tällä alalla on aina kehitettävää, puhutaan sitten vaikka työn suunnitelmallisuudesta tai innovaatioista, joilla voimme parantaa kunnossapitotoiminnan tehokkuutta ja luotettavuutta.
Olen toiminut esihenkilönä jo useiden vuosien ajan, mutta tämä rooli vaatii jatkuvaa oppimista. Minulle on tärkeää panostaa oman osaamiseni ja johtamistaitojeni kehittämiseen, jotta voin olla paras mahdollinen esihenkilö tiimilleni. Valiolla valmentavan johtamisen menetelmät ovat auttaneet minua tunnistamaan omia vahvuuksiani sekä kehityskohteitani esihenkilönä.
Valmentavan johtamisen menetelmät ovat edistäneet myös henkilöstömme kykyä toimia itsenäisesti. Samalla heidän sitoutumisensa ja kykynsä hyödyntää omaa potentiaaliaan ovat parantuneet. Tämä kehitys tukee yrityksemme strategisia tavoitteita ja auttaa meitä menestymään. On palkitsevaa nähdä organisaation kehittyminen sekä se, miten lyhyessäkin ajassa päästään tavoitteisiin.
Valiolla on asiantuntevaa ja toisiaan tukevaa henkilöstöä. Arvojemme mukaisesti täällä toimitaan yhteistyössä ja aina on kokeneempia työkavereita kenen puoleen kääntyä.
Profiili
- Kunnossapitopäällikkö, Oulun tehdas
- Koulutukseltaan automaatiotekniikan insinööri ja prosessitekniikan diplomi-insinööri
- Arvostaa työssään työtehtäviensä vaihtelevuutta ja mainioita työkavereita
- Palautuu työstään perheen parissa ja työmatkapyöräilyn kautta
- Valion tuotteista suosikiksi valikoituu Jäätelöfabriikin kreisikinuski