Joululaatikot energiaa säästäen
Jos on mahdollisuus käyttää leivinuunia, se sopii laatikoiden paistoon erinomaisesti. Useimmissa kotitalouksessa sellaista ei kuitenkaan ole, jolloin parhaaseen lopputulokseen päästään hyödyntämällä uunin esilämmitys ja jälkilämpö.
Jos lämmität uunin joululaatikoita varten, ne eivät kärsi siitä, että laitat ne uuniin jo sen lämmetessä. Ruoka lämpiää samalla kuin uunikin, jolloin paistoaika lyhenee. Monet joululaatikot voi myös hyvin jättää kypsymään uunin jälkilämpöön alkupaiston jälkeen. Jos joululaatikon paistoaika olisi esimerkiksi tunti, voi uunin sammuttaa 45 minuutin kohdalla. Säästöä syntyy, kun uuni on vähemmän aikaa päällä.
Valitse paistoastiat mahdollisuuksien mukaan niin, että uuniin mahtuu useampi vuoka vierekkäin. Jos käytössäsi on kiertoilmauuni, voi laatikoita kypsentää kahdessa tasossa yhtä aikaa. Valion ohjeissa paistolämpötilat on ilmoitettu aina tasalämmölle eli ylä-alalämmölle, ellei muuta ole mainittu. Muista säätää kiertoilmatoimintoa käyttäessäsi uunin lämpötila ohjetta 20–25 astetta pienemmälle.
Voit myös esivalmistella joululaatikot jääkaappiin päivää-paria ennen paistovalmiiksi niin, että paistat ne vain kerran, juuri ennen tarjoilua.