Siirry sisältöön
Valio Akatemia

Valio Akatemia® juniorikummit esittelyssä: alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen

Valio Akatemia Rosa Pohjolainen

Rosa Pohjolainen kannustaa liikkuvia nuoria nauttimaan matkasta kohti omia tavoitteita – jokaisesta pienestäkin asiasta matkan varrella. 

Valio Akatemia® kummit ovat nousevia tai jo menestyneitä urheilijoita, jotka osallistuvat Akatemian toimintaan.  

Juniorikummina on vuonna 2024 aloittanut alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen. Hän Debytoi aikuisten maailmancupissa vuonna 2019 Levillä ja nappasi syöksylaskun nuorten MM-pronssia 2024, mutta takana on jo pitkä kokemus: Rosa on skimbannut polvenkorkuisesta lähtien. Tavoitteet ovat vuoden 2026 Milanon olympialaisissa. 

Alppihiihtäjä elää matkalaukkuelämää 

Tähän Valio Akatemia® haastatteluun Rosa tavoitettiin keskeltä Suomen kesää, johon hän on juuri palannut Norjasta leiriltä. Norjan huipuilla on lasketteluolosuhteet kesäkuukausinakin, mutta Rosan kesätreenit painottuvat fysiikkatreeneihin. Alppihiihtäjä ei siis treenaa kaiken aikaa sukset jalassa. 

”Syksystä kevääseen olen pitkälti reissun päällä. Loka-marraskuun vietän Levillä ja kisakausi alkaa sieltä. Kausi jatkuu Euroopan kisoja kiertäen. Välissä vietän joulua Suomessa”, Rosa kertoo. 

Aiemmin Rosa on kiertänyt pitkälti yksin, mutta tällä kaudella valmennustiimi on vaihtunut, ja Rosa matkaa yhdessä kuuden muun urheilijan, kolmen valmentajan ja suksihuoltajan kanssa. 

”Tämä on minulle mieluisa muutos ja kivaa vaihtelua itsenäiseen kisaamiseen”, hän sanoo. 

Motivaatiota selkeistä tavoitteista 

Vaikka Rosan iso tavoite onkin parin vuoden päässä Milanon olympialaisissa, väliin mahtuu erilaisia laskemiseen liittyvä muita tavoitteita. 

”Minua motivoivat selkeät ja konkreettiset laskemiseen liittyvät tavoitteet. Tavoitteita kohti mentäessä ihan kaikki asiat eivät tunnu kivoilta eikä tarvitsekaan, mutta pääosin treenistä täytyy saada iloa”, hän kertoo. 

Rosa ei omien sanojensa mukaan ole hyvä juhlistamaan onnistumisia mutta tiedostaa pienten asioiden tärkeyden. Liikuntaharrastuksessa tärkeintä eivät ole saavutukset, vaan se, että nauttii matkasta niitä kohti. 

Uni, ruoka ja perushengailu 

Kesää Rosa viettää kotona niiden asioiden äärellä, joita ei pääse kisakauden aikana tekemään: hän viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa, lenkittää koiraa ja pelaa golfia. Omien sanojensa mukaan hän siis nauttii perushengailusta, joka on tärkeää vastapainoa reissaavalle elämälle. 

Urheilijan jaksamisen tärkeiksi kulmakiviksi Rosa nostaa ykkösenä hyvät yöunet. Ruokavalion osalta hän kertoo olevansa perusruokailija, joka suosii helposti tehtäviä arkiruokia, kuten pastaa. Reissun päällä hän syö muitta mutkitta sitä mitä tarjolla on. Kotimaan kamaralla leivän päältä löytyy usein Valio Polar® -juusto, ja kotiin palaaminen on aina yhtä ihanaa. 

Rosa pohjolainen

Alppihiihto 

  • Debytoi aikuisten maailmancupissa vuonna 2019 Levillä 
  • Syöksylaskun nuorten MM-pronssimitalisti 2024 

”Urheilu-unelmani on menestyminen olympialaisissa sekä mahdollisimman pitkä ura maailman huipulla. Toivoisin myös voivani innostaa mahdollisimman monta nuorta liikkumaan sekä tavoittelemaan rohkeasti omia unelmiaan.”

Search