Vauvan hampaiden puhkeaminen ja hoito
Hyvien hammashoitotapojen opettelu kannattaa ottaa mukaan arkeen jo silloin, kun lapsi on pieni ja ensimmäiset hampaat ovat puhkeamaisillaan. Vanhemmilta opitut tavat kantavat läpi elämän ja ohjaavat toimimaan oikein niin hampaiden hoidossa kuin ruokailussakin.Vauvan hampaiden puhkeaminen saattaa aiheuttaa vauvalle erilaisia oireita.
Milloin ensimmäiset hampaat puhkeavat vauvalle?
Vauvan ensimmäiset hampaat puhkeavat tyypillisesti 4-7 kuukauden iässä. Ensimmäisenä ilmaantuvat etualahampaat, seuraavaksi ylähampaat, ja noin vuoden iässä poskihampaat. Viimeisenä puhkeavat taaimmaiset poskihapaat noin kahteen ikävuoteen mennessä.
Hampaiden puhkeamisesta aiheutuvat oireet
Hampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa vauvalle erilaisia oireita. Hampaiden puhkeamiseen voi liittyä lievää lämmönnousua, mutta ei kuitenkaan korkeaa kuumetta, tai voimakkaita kipuja. Muita tyypillisiä hampaiden puhkeamiseen liitettyjä oireita ovat kuolaaminen, ärtyneisyys, ajoittainen huono ruokahalu, heikommat yöunet, vetinen nuha ja tavallista löysemmät ulosteet. Toisaalta osalle lapsista hampaiden puhkeaminen ei aiheuta lainkaan oireilua.
Kuinka helpottaa hampaiden puhkeamisesta johtuvia oireita?
Hampaiden puhkeamiseen liittyvä kuolaaminen saattaa ärsyttää vauvan poskia ja leukaa. Leuka ja posket kannattaa pyyhkiä puhtaaksi kostealla rievulla. Kostean rievun, tai jääkaapissa viilennetyn purulelun pureskelu voi helpottaa hampaiden puhkeamisesta johtuvaa ärtymystä. Ruokapöydässä ”pureleluna” voi toimia myös jääkaappi viileää kurkun, porkkanaa tai kesäkurpitsan pala. Tarkistathan ruokavaliosuosituksista, mikä on kullekin ikäkaudelle sopivaa ravintoa.
”Happohyökkäyksen ehkäisemisessä ksylitoli on oiva apukeino: aterian jälkeen nautittuna se katkaisee happohyökkäyksen, vähentää suun bakteerien määrää sekä tekee bakteeriplakista harjatessa helpommin irtoavaa.”