Viisi myyttiä ruokahävikistä
Suomalaiset ovat aktivoituneet kiinnittämään huomiota ruokahävikkiin, ja moni kokeekin ahdistusta roskiin heitetystä ruoasta. Ruokahävikkiin liittyy paljon erilaisia väitteitä ja uskomuksia, joten selvitimme, mitkä myyteistä pitävät paikkansa ja mitkä eivät.
1. Kotitalouksien ruokahävikki on pieni osa ruokahävikistä
Ei. Itse asiassa kotitaloudet muodostavat suurimman osan ruokaketjussa syntyvästä hävikistä Suomessa. Ruokahävikin määrä on arviolta 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa, mistä 30 % muodostuu kotitalouksissa. Suomalaisista kotikeittiöistä heitetään ruokaa roskiin noin 120–160 miljoonaa kiloa vuodessa. Henkilöä kohden hävikki on siis keskimäärin 20–25 kiloa ruokaa. Kotitalouksissa heitetään useimmiten pois muun muassa leipää, hedelmiä ja vihanneksia sekä maitotuotteita.
2. Ruokahävikin estäminen on kiireessä vaikeaa.
Ei. Ruokahävikkiä voi estää omassa arjessaan helposti ottamalla käyttöön muutamia yksinkertaisia vinkkejä:
- Pelasta juustojen jämät raastamalla loput pakastimeen: näin voit ottaa raastetta tarpeen mukaan käyttöön.
- Hyödynnä edellisen päivän ruoantähteet seuraavan päivän illallisen pohjana. Esimerkiksi tomaattikeiton jämistä syntyy hyvä pohja bolognese-kastikkeelle.
- Pidä nopeimmin pilaantuvia tuotteita jääkaapin etuosassa silmänkorkeudella, jotta näet ne aina kun avaat kaapin.
- Ota kuva jääkaapista ennen kauppaan lähtöä, jotta voit tarkistaa kaupassa, mitä kaikkea kaapista jo löytyy.
- Älä mene ruokakauppaan nälkäisenä välttyäksesi turhilta heräteostoksilta.