Voiko mokkapalaohjetta muokata? Entä onnistuuko ohje ilman maitoa? Mokkapalat tai mokkaruudut ovat suomalaisissa kodeissa rakastettu klassikko ja kestosuosikki. Kuohkeaan pohjaan ja onnistuneeseen kuorrutukseen on olemassa omat vinkkinsä. Keräsimme yhteen vastaukset yleisimpiin kysymyksiin ja ongelmakohtiin.
Perinteisistä mokkapaloista saat kerralla suuren määrän tarjottavaa juhliin, myyjäisiin tai omaksi iloksi makeannälkään. Tarvittaessa ohjeen voi tuunata omaan makuun tai erityisruokavalioihin sopivaksi, ja taikinan kokoa voi muuttaa pienemmälle tai suuremmalle porukalle. Ei ole tämän täydellisen suklaisen jälkiruokaleivonnaisen voittanutta.
1. Voiko mokkapalaohjeen puolittaa tai tuplata?
Ohjeen puolittaminen onnistuu, mikäli haluat tehdä leivonnaiset pienempään vuokaan. Muista jakaa reseptin kaikki ainesosat kahdella, jotta mittasuhteet säilyvät oikeina. Ohjetta puolittaessa paistolämpötila ja –aika eivät muutu, jos myös vuoan koko on puolikkaan pellin kokoinen.
Ohjetta tuplatessa tulee olla tarkempana. Käytä kahdella pellillä paistoon uunin kiertoilma-asetusta, jotta saat paistettua pohjat yhtä aikaa taikinan ollessa valmistamisen jäljiltä kuohkeaa. Kiertoilma-asetusta käyttäessä laske ohjeen paistolämpötilaa 20 asteella. Jos uunissa ei ole kiertoilmaominaisuutta, paistoaika pitkittyy ja peltien paikkoja kannattaa vaihtaa paistettaessa. Tällöin kypsymistä tulee tarkkailla. Ole myös erityisen tarkkana kuorrutteen ainesosien mittauksien kanssa reseptin kokoa muuttaessa.
Ohjeiden annoskokoa on helppo muuttaa resepteissämme annosmäärälaskurilla, joka löytyy ohjeista aina raaka-ainelistan yläpuolelta.
2. Miten saada kuohkeat mokkapalat?
Pohja saa kuohkeutensa munien ja sokerin huolellisesta vaahdotuksesta. Paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi vatkattavat munat ja sokeri kannattaa käyttää huoneenlämpöisinä. Valmis vaahto on vaaleaa ja paksua.
Astetta muhkeampaa mokkapalareseptiä kaipaavan kannattaa kokeilla Parhaat mokkaruudut -reseptiä. Lopputulos on mehevän suklainen ja muhkea. Näissä mokkaruuduissa myös kuorrutusta on reilusti!
Mokkapalat valmistuvat tarvittaessa myös ilman kananmunaa. Vegaaninen ohjeemme sopii kananmunattomaan ruokavalioon. Tässä reseptissä kananmunaa ei tarvita, sillä sen sijaan ohjeessa käytetään veteen sekoitettuja jauhettuja pellavansiemeniä. Vegaaninen ohje käy myös maidotonta ruokavaliota noudattavalle, eli nämä jälkkärit maistuvat myös tilanteessa, jossa halutaan valmistaa mokkapalat ilman maitoa.
Mokkapalat onnistuvat gluteenittomina keliaakikon tai muun gluteenitonta ruokavaliota noudattavan tarpeeseen. Vehnä, ruis ja ohra on korvattu ohjeessa gluteenittomilla ainesosilla. Gluteeniton mokkapalaohje maistuu kaikille, joten tämän ohjeen käyttö on oiva tapa huomioida mahdolliset erityisruokavaliotarpeet esimerkiksi myyjäisissä tai juhlatarjoiluissa.
Perinteiseen mokkapalakuorrutteeseen tarvitaan tomusokeria. Vaihteluun ja kuorrutukseen ilman tomusokeria voit kokeilla kuorruttaa pohjan sulatetulla suklaalla tai Valio kinuskikermasta tehtävällä kuorrutteella, jota on käytetty alla olevassa ohjeessa.
Perinteisessä mokkapalaohjeessa on reseptin nimen mukaisesti kahvia. Kahvi on ohjeessa mukana antamassa paloille niiden tutun, herkullisen maun. Koostumuksen kannalta kahvin osuuden voi reseptissä korvata tarvittaessa muulla nesteellä. Esimerkiksi vaaleat mokkapalat ja pinkit palat valmistuvat ilman kahvia.
7. Milloin mokkapalat kuorrutetaan tai miksi kuorrute on löysää?
On tärkeää antaa sekä pohjan että itse kuorrutteen jäähtyä hetken ennen kuorruttamista. Liian kuuma pohja löystyttää kuorrutteen ja liian kuuma kuorrute on juoksevaa ja liian löysää levitettäväksi. Kuorrutteen jäähtyessä se paksuuntuu ja jähmettyy. Malta siis odottaa, että pohja on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi ja kuorrute on enää hieman lämmin ennen sen levittämistä.
Kuorrutteen jähmetyttyä voit leikata pellillisen paloiksi. Kauniit palat saat kuumentamalla veitsen kuumassa vedessä ennen leikkaamista. Kuivaa terä ennen sen käyttöä.
8. Kuinka kauan mokkapalat säilyvät ja voiko ne pakastaa?
Mokkapalat ovat parhaimmillaan tuoreina, ja niitä voi säilyttää seuraavaan päivään huoneenlämmössä leivinpaperilla tai kelmulla peitettynä. Jääkaapissa säilytettynä näillä jälkkäreillä voi herkutella muutaman päivän, ja halutessaan ne voi myös pakastaa myöhempää nautiskelua varten. Sulata pakastetut leivonnaiset huoneenlämmössä.
9. Miten mokkapaloja voi tuunata?
Mokkapalat voi koristella nonparellien lisäksi vaikka karkeilla, kookoshiutaleilla, pähkinärouheella tai syötävillä kukilla. Koristele palat ennen kuin kuorrute ehtii jähmettyä. Mahdollisuudet näiden herkullisten suklaaruutujen kanssa ovat siis monet! Klassisen kaakaoon ja kahviin pohjautuvan reseptin lisäksi kestosuosikista on kehitelty myös monenlaisia muita versioita: testaa suklaamunapalat, lakritsimokkapalat tai kinuski-pähkinäpalat. Raikkaista mauista innostuvat voivat kokeilla sitruunapaloja, appelsiini-suklaapaloja tai Runebergin mokkapaloja.