Lepo ja uni
Unen aika ei ole keholle vain lepoa vaan myös aktiivista palautumisen aikaa. Aivoille ja keholle riittävä uni on välttämätöntä. Kiireinen ja stressaava elämäntyylimme vaatii vastapainoksi riittävästi lepoa ja palautumisaikaa henkisistä ja fyysisistä rasituksista. Kehoa rakennetaan yöaikana ja siksi riittävä uni on oleellista palautumiselle etenkin liikkujilla. Yön aikana elimistö toipuu rasituksesta ja rakentaa päivän aikana kulutettuja varastoja.
Unella tiedetään yleisesti olevan tärkeä biologinen merkitys oppimisessa ja muistin sekä kognitiivisten kykyjen toiminnassa. Tutkimusten mukaan alkuyön syväuni on tärkeää edellisen päivän tietojen oppimisen kannalta ja loppuyön REM-uni motoristen taitojen kannalta. REM-unen aikana myös lihasjännitys katoaa lähes kokonaan ja lihakset rentoutuvat tehokkaasti.
Unentarve vaihtelee
Unentarve on yksilöllistä ja voi vaihdella merkittävästi henkilöstä toiseen. Yksi asia on kuitenkin varma: unta on saatava riittävästi. Aikuisilla unentarve vaihtelee kuudesta yhdeksään tuntiin, kun taas lapsilla ja nuorilla se on suurempi, noin 8-10 tuntia yössä. Useimmille aikuisillekaan alle kahdeksan tunnin yöunet eivät ole jatkuvasti riittäviä. Hyvän unen yksi tärkeä mittari on säännöllisyys. Hyvästä vuorokausirytmistä kertoo se, että aamulla herää vaivattomasti ja illalla nukahtaa helposti.
”Useimmat aikuiset tarvitsevat unta 6–9 tuntia joka yö.”